B&B Het Lerinckhuis in Zutphen middenin het oude centrum

Laatst gewijzigd: 23 sep 2019

Mijn vriendin loopt met een wichelroede door B&B Het Lerinckhuis. Op zoek naar water. Het is de tweede ochtend in Zutphen en we hebben al geanimeerde gesprekken gevoerd met de eigenares van deze bed & breakfast.

Heerlijk ontbijt

Zoals over de geschiedenis van dit 15e eeuwse pand en dat het aan de rand van een al lang gedempt watertje is gebouwd, over de bijzondere architectuur en dakconstructies van de vele middeleeuwse huizen en het moderne stadhuis, waar ze allemaal veel over weet, over dingen die we moeten zien en doen, en over lekker eten. Het ontbijt bij B&B Het Lerinckhuis is dan ook echt verrukkelijk en beide dagen anders. Met heerlijk brood, verse jus, een gekookt eitje, meloen, hele lekkere worst en kaas, en daslook. Dat is een naar uien ruikende plant die in het voorjaar overal in het bos groeit. Die heeft ze zelf geplukt. Heerlijk bij de kaas. Voor onderweg krijgen we een lokale Walburger mee, een smeuïg soort krentenbroodje.

Veelzijdige gastvrouw

Van dit alles zit ik nog te genieten als blijkt dat onze gastvrouw een wichelroede in huis heeft. Ze geeft een demonstratie en nu wil mijn vriendin het dus ook proberen. Ook bij haar bewegen de stokjes op exact dezelfde plek waar zich water in de grond moet bevinden heel duidelijk over elkaar heen. Echt. We kijken verbaasd. Mijn vriendin krijgt de smaak te pakken. ‘Ik ga eens kijken of jij spiritueel bent’, zegt ze lacherig en voorzichtig loopt ze met de inmiddels weer parallel georiënteerde stokjes voor zich uitgestoken mijn kant op. Die beginnen flink te uit te slaan als ze bij mij in de buurt komt. Ze zet hele grote ogen op. En ik kijk semi-onaangedaan terug, ja, wat nou? Ik heb gewoon vele kanten.

Ruime kamer

En de kamer? Die is heerlijk ruim met grote bank en antieke tafel erin. Smaakvol. Hier zou ik zo een week kunnen vertoeven, aan een heel rustig pleintje dat niet voor auto’s bereikbaar is, tussen twee straten in. Enig minpunt van B&B Het Lerinckhuis is dat de badkamer, die vanuit deze kamer handig met een eigen deur bereikbaar is, gedeeld moet worden als de andere, kleine kamer bezet is. Die heeft weliswaar een eigen deur naar de badkamer, maar een deur is ook maar een deur.

Ontdek ook mijn andere favoriete bijzondere plekjes voor een nachtje weg in Nederland.

Benieuwd naar nog meer reistips over verborgen plekken? Scroll dan naar beneden.

DELEN: