Kunstwerk van Newsha Tavakolian in de Prince Claus Fund Gallery

De Prince Claus Fund Gallery verstopt in een kantoor

print

Op een doordeweekse dag loop ik een kantoor binnen. Een kantoor dat van zijn begane grond en trappenhuis een klein museum voor hedendaagse kunst heeft gemaakt: de Prince Claus Fund Gallery. Op z’n Engels omdat dit het kantoor is van het Prins Claus Fonds, een fonds dat internationaal opereert en kunstenaars en culturele organisaties van over de hele wereld steunt in landen waar mensenrechten onder druk staan. In deze galerie kun je voor de verandering niets kopen. Alle kunstwerken zijn in bruikleen gegeven door de kunstenaars, collectioneurs en musea.

Geweld en onderdrukking

Vanaf het moment dat ik het kantoor in loop, ben ik geraakt. Ik zie intrigerende kunstwerken die in eerste instantie sereen ogen, terwijl ik weet dat die zijn gemaakt in een omgeving van geweld of onderdrukking. Dat contrast alleen al is fascinerend. Dit zijn kunstwerken met een verhaal en een boodschap. Gemaakt door mensen met lef. ‘Kunst is een manier om vrijheid te nemen en om zaken ter discussie te stellen, ook al wordt dat niet altijd door de overheden geapprecieerd’, zegt de man die hier toezicht houdt tegen mij.

Installaties, foto’s en films

In de Prince Claus Fund Gallery zijn installaties, foto’s, films, sculpturen, textiel en werken op papier van kunstenaars die ooit een Prins Claus Award wonnen. Onder hen de Iraanse Newsha Tavakolian, de Zuid-Afrikaanse Zanele Muholi en Oscar Muñoz uit Colombia. De video van Muñoz is visueel fraai, maar wat zie ik eigenlijk? In het begeleidende boekje lees ik dat de tekstvellen waarvan de letters loslaten en wegdrijven zodra die met water in aanraking komen, uit Orwells roman 1984 zijn. Die roman gaat over censuur en Big Brother. Muñoz zet net als de hoofdpersoon uit het boek de waarheid naar zijn hand, daarmee refereert hij ook aan het huidige fake news. Alleen: Muñoz bevrijdt de tekst.

Maatschappelijk geëngageerde kunst

Naast de donkere entreehal is er het lichte trappenhuis. Daar hangen behalve kunstwerken ook verschillende gedichten. Ik loop daar vrijelijk rond. Ik heb wel de meest hectische dag van het jaar uitgekozen, verontschuldigt een van de medewerkers van het Prins Claus Fonds zich als ze wederom langs me over de trappen heen en weer rent. ‘Morgen is de uitreiking van de jaarlijkse Prins Claus Awards.’ Er heerst een mooie mix van bedrijvigheid van de organisatie en de rust van de kunstwerken. De openstaande kantoordeuren als metafoor voor de open houding en gastvrijheid waarmee deze maatschappelijke organisatie aan iedereen die dat wil, nut en noodzaak laat zien van waar het fonds mee bezig is. Tijdens kantooruren. Een mooie nalatenschap van prins Claus.

Jaarlijkse tentoonstelling

Ieder jaar is de Prince Claus Fund Gallery een aantal maanden open voor publiek. En ieder jaar kiest een extern curator een ander thema voor de tentoonstelling met weer andere kunstwerken. Altijd van prijswinnaars van de Prins Claus Awards. De expositie A Sheet of Paper Can Become a Knife was de expositie van 2018-2019.

Op dit moment is de Prince Claus Fund Gallery gesloten. Zodra er een nieuwe expositie komt, meld ik dat hier.

Benieuwd naar nog meer reistips over verborgen plekken? Scroll dan naar beneden.


Herengracht 603
1017 CE Amsterdam
https://princeclausfund.org/visit-gallery