‘Als je vanavond thuiskomt, kun je een afzakkertje pakken, daar op het tafeltje in de voorkamer.’ Dat is zo ongeveer de tweede zin van eigenaresse Agnes van B&B Anno 1867 en meteen een hele goede binnenkomer. Ze wijst naar een kleine houten tafel in de voorkamer met kristallen karaf, flessen en glazen erop, twee stoelen ernaast en uitzicht op de brede lommerrijke singel. Zeer uitnodigend.

Een hele prettige mix

Vol bewondering kijk ik rond in dit smaakvolle 19e-eeuws ingerichte huis. De huiskamer is groot en hoog, met originele plafonds met ornamenten, er hangen portretten van de voorvaders van de eigenaren aan de muren, er zijn kroonluchters, een heerlijke diepe bank, enorme eettafel en houten vloer. Alles in stijl. En toch oogt het huis ook stoer en eigentijds. Al was het maar doordat er een goed Italiaans koffiezetapparaat staat en zoals ik later zal zien, de badkamer modern en comfortabel is met bijvoorbeeld een inloopdouche en replica van een Delfts blauw geëmailleerde wc-pot. Een hele prettige mix. Het is sowieso heerlijk bij B&B Anno 1867. ’s Nachts is het doodstil in de tuin, ook met open raam. En ’s ochtends wanneer je maar wilt, zit je aan het uitgebreide ontbijt met onder andere yoghurt met vruchten, knapperige croissants en warme met bosbessen gevulde pancakes.

Voorvaderen aan de muren bij B&B Anno 1867   woonkamer B&B Anno 1867

Vlakbij het statige Scheepvaartkwartier

Dat hier waarschijnlijk ooit een reder woonde volgens Agnes en dat je dat kunt zien aan de scheepjes in de glas-in-loodramen boven de ramen in de voorgevel, is op zich niet verwonderlijk. Want je hoeft aan het einde van de singel maar de Westzeedijk op te klimmen, aan de andere kant daal je dan af in het Scheepvaartkwartier, officieel beschermd stadsgezicht, op een steenworpafstand van de rivier de Maas. Boordevol vooroorlogse statige panden en lekkere restaurants.

ontbijt B&B Anno 1867  woonkamer B&B Anno 1867 met planken vloer  badkamer B&B Anno 1867

Om de hoek bij de Witte de Withstraat en het Museumpark

Overigens kijk je vanuit B&B Anno 1867 tegen de toren van museum Boijmans Van Beuningen dat aan het Museumpark ligt – net als de Kunsthal, het voormalig NAi, nu Het Nieuwe Instituut geheten en museumwoning Huis Sonneveld. En binnen één minuut ben je op de trendy Witte de Withstraat met zijn galeries, café’s en hotels en nog een minuut verder loop je op de Nieuwe Binnenweg waar de leuke winkels de laatste jaren als paddenstoelen de grond uit komen zetten. Je zit hier dus prima als je de stad wilt verkennen. Het maakt ook dat ik aan dat drankje niet meer toekom, ik had al aardig wat op onderweg naar mijn logeeradres.

DELEN: