Slapen op kasteel Hackfort in de Achterhoek

Slapen op kasteel Hackfort in de Achterhoek

print

‘Als jij even wacht, dan haal ik de sleutel op van ons kasteel.’ Deze zin had ik altijd al eens willen zeggen en nu was de gelegenheid daar nu ik mijn moeder trakteerde op een verrassingslogeeruitje. En dit uitje was al zo fijn begonnen. Zojuist mochten we een bord ‘verboden toegang’ negeren en met het intypen van een geheime code door een zwierig openslaand ijzeren toegangshek de statige oprijlaan betreden. Welkom op landgoed Hackfort!

Adellijk overnachten op landgoed Hackfort

Voor ons ligt kasteel Hackfort, pittoresk gelegen aan de Baakse beek. De laatste adellijke bewoners met klinkende namen als freule Clara, baron Arend en freule Emma hebben het landgoed in de vorige eeuw aan de huidige eigenaar nagelaten. Tegenwoordig zijn er vijf luxe appartementen in het kasteel te huur, waarbij zoveel mogelijk de oude statuur is bewaard. Dat merk je al zodra je de voordeur van het kasteel opent. Voor je doemt een rijzige (en zwaar krakende) houten trap op, en ook de kanonnetjes links en rechts van de deur vallen op. Net als de uitbundig gedecoreerde houten lambriseringen, marmeren vloer en Perzische tapijten. Onze suite Freule Emma bevindt zich op de eerste etage en door het beklimmen van de trap krijgen we meteen een gevoel hoe het in de eeuwen hiervoor geweest moet zijn. Imposant en donker. Voetje voor voetje en half op de tast schuifelen we naar boven.

Luxe, moderne en historische suites

Wij zitten naast De Schatkamer – de enige tweepersoonssuite – waar tijdens een verbouwing in een tussenmuur een verborgen collectie koperen voorwerpen van de baron is gevonden. In onze eigen suite worden we overweldigd door de enorme ruimte: naast een grote zitkamer met prachtig uitzicht op het landgoed zijn er twee badkamers, twee slaapkamers, een keuken en een aparte wc. Die nacht slapen we in de ronde kamer in een van de twee 16e-eeuwse torens van kasteel Hackfort. We horen helemaal niets, behalve het zachtjes ruisen van de centrale verwarming. De volgende dag struinen we ook in andere delen van het kasteel. Zoals in ‘Heintjes huiskamer’, de kamer van de huishoudster, en in de catacomben. In die laatste vind je ook een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel. Die gaat zo’n 700 jaar terug toen Gerrit van Hackfort hier een burcht neerzette. Er zijn in het kasteel nu nog een paar muurtorens van anderhalve meter dik die nog aan die beginperiode herinneren.

Wandelen rond landgoed Hackfort

Als je jezelf los kunt rukken uit je kasteel-idylle, dan is het buiten ook goed toeven. Op het terrein vind je een oude watermolen die nog dienst doet als graanmolen en een vistrap die het snoeken, rivierdonderpadden en blankvoorntjes mogelijk moet maken om te migreren. In een rondwandeling van 1,5 km krijgen we mooie doorkijkjes in de tuin en ondanks dat het hartje winter is, zien we verrassend veel groen van hulststruiken, Italiaanse aronskelken en prille voorjaarsbloeiers. Volgens de boswachter zijn er in de afgelopen jaren rondom het kasteel een half miljoen bollen geplant. Een blikvanger op het terrein is ook de Keuken van Hackfort, een gezellige brasserie in het oude koetshuis met een sympathieke kaart. De keuken gebruikt de oogst uit de enorme, naastgelegen kasteelmoestuin, Hof van Hackfort, die wordt gerund door vrijwilligers. De meeste akkers op landgoed Hackfort worden biologisch bewerkt. Voor de doorstappers is er de 16 km lange wandelroute Hackfort. Vergeet bij deze wandeling niet de er-op-uit-glaasjes mee te nemen van baron Arend: borrelglaasjes met een lange glazen steel die je, gevuld met een klein hartversterkertje, stevig naast je zitplek in het zand kunt steken.

Eropuit in de omgeving van Vorden

Voor wie de verdere wijde omgeving van landgoed Hackfort wil verkennen, zijn er genoeg suggesties. Het prachtige Hanzestadje Zutphen bijvoorbeeld met de Walburgiskerk en spectaculaire middeleeuwse kettingbibliotheek De Librije. Voor wie net als baron Arend van een glaasje houdt, is Wijngoed Kranenburg nagenoeg om de hoek. En voor liefhebbers van modern realisme is museum MORE in Gorssel een must: even kunst snuiven met Charley Toorop, Carel Willink en Pijke Koch. Ik krijg direct zin om terug te gaan! Voor wie deze kasteel-experience overigens het liefst met een grote entourage wil beleven, is er goed nieuws: het kasteel is ook in zijn geheel af te huren. Moet je alleen wel je in je adellijke buidel tasten.