De oude Verkadefabriek nu culturele hotspot van Den Bosch

Mariakaakjes, Petite Beurre, Frou-Frou’s en Café-Noirs… het zijn maar een paar van de vele koekjes van Verkade. Eindeloos heb ik lopen likken aan het karamelkleurige bovenlaagje van de Café Noir tot ik alleen nog het inmiddels week geworden koekje in mijn hand hield. En aan de Frou Frou heb ik vergelijkbare herinneringen. Daar was het de vulling waarop ik het gemunt had. Als ik met mijn tong niet meer tussen de twee lagen koekjes uit kreeg, ontmantelde ik de dubbeldekker en had dan twee helften die ik schoon kon likken. Beide werden al een kleine honderd jaar geleden geïntroduceerd en gebakken in de Bossche koekjesfabriek. Toen die ruim twintig jaar geleden dicht ging, kwamen de beroemde meisjes van Verkade op straat te staan.

Film, theater, bar en restaurant

Inmiddels is deze enorme fabriek net buiten het oude centrum een culturele hotspot. Er zijn meerdere film- en theaterzalen, allerlei ruimtes die afgehuurd kunnen worden en een grote bar met leestafel en loungeplekken en een restaurant plus terras. Na een hele dag door de stad sjouwen, besluit ik toch niet naar de openluchtbioscoop te gaan die deze avond op de binnenplaats van de Verkadefabriek is opgebouwd. Ik neem een irish coffee, pak een krant en zak in een van de luie stoelen onderuit. Heerlijk zit ik te lezen, op de achtergrond een aangenaam geroezemoes, af en toe de omroepster die meldt dat een film op het punt staat te gaan beginnen en verder is het een va-et-vient van mensen op deze zomeravond aan het begin van het weekend.

Rood pluche

Als de duisternis invalt en de vele hoog opgehangen lampen niet voor lezen bedoeld blijken, stap ik op. Ik maak nog een ommetje langs de schilderijen die in de hal bij de zalen hangen en kijk verlekkerd door het raam van een gesloten deur naar een ruimte vol rood pluche en denk dat het maar goed is dat de clubzaal van de Verkadefabriek dicht is. Anders was het vast laat geworden.

Ook leuk: dit veelzijdige terrein buiten Amsterdam dat een ooit munitieopslagplaats was.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost