Het terras van restaurant en wijnbar Ross Lovell ligt aan rivier het Waaltje, zoals de inwoners van Rijsoord deze doodlopende smalle tak van de Waal liefkozend noemen. Het zegt meteen iets over de landelijke sfeer van het 14e eeuwse dorp onder de rook van Rotterdam. Zeker als ik vertel dat ik uitkijk op een molen en op huurbootjes die heen en weer varen vanaf de verderop gelegen theetuin. En dat de straten namen hebben als Pruimendijk en Schalksedijkje. Het is ongelooflijk maar waar: ik ben hier niet ver vandaan opgegroeid en heb nog nooit van Rijsoord gehoord.
Herberg van Rijsoord
Het kleine Rijsoord heeft ook geschiedenis geschreven. Het is het dorp waar Napoleon een straatweg liet aanleggen voor een snelle verbinding tussen Amsterdam en Parijs. En waar generaal Winkelman de Nederlandse capitulatie tekende op 15 mei 1940. De geschiedenis van de herberg van Rijsoord, het monumentale pand waarin restaurant Ross Lovell zit, gaat zelfs terug tot 1676. Het is afwisselend een herberg, rechthuis, tolhuis en gemeentehuis geweest. En nu is het alweer jaren een restaurant, tegenwoordig met de idyllische oud-Engelse naam die lieflijke roos betekent, een wit gebouw met vele hoeken, aaneengeschakelde delen en rood-zwarte luiken. Ik vang een glimp op van hoe het hier ooit geweest moet zijn.
Tastebar Ross Lovell
Op deze nazomerdag is het warm genoeg om buiten te lunchen. Op tafel staat een kleine kaart met daarop broodjes, uitsmijters en soep. Maar ik kom voor de tastebar van Ross Lovell, de kaart met kleine, spannende gerechten. Die wordt op verzoek gehaald. Chef-kok Gerrit van den Berg werkt met biologische en duurzame leveranciers, maar heeft wonderlijk genoeg niet één vegetarisch gerecht op de kaart. De aangeprezen culinaire reis van vijf klinkt aanlokkelijk, maar ik ga voor twee gerechtjes. Omdat ik links en rechts kan meeproeven van mijn tafelgenoten, heb ik het geluk dat ik uiteindelijk aan acht kom.
Het goede leven
Het zijn stuk voor stuk erg lekkere gerechten. Gegrilde tongfilet met paddenstoelenrisotto en saus van knoflook. Gamba’s met pompoencrème, witlof, amandel en saus van kreeft. Mulfilet met tarte tatin van tomaat, lavas en olijventapenade. Entrecote met ansjovis, rucola, crostini met gedroogde worst en truffelcrème. Bij ieder bord komt een bijpassende wijn van sommelier Isabella Wildtham. Dat maakt het af. Hadden we nu toch maar meer besteld, verzucht een van mijn tafelgenoten. Ja, dit is het goede leven. Op een doordeweekse zonnige dag heerlijk lunchen op een terras met goede wijn. Daar krijg ook ik niet snel genoeg van. Al helemaal niet bij restaurant Ross Lovell dat de historische naam van het dorp eer aandoet: Ambachtsheerlijkheid Rijsoort.
Foto van het pand: restaurant Ross Lovell