Wegdromen met de geluidswandelingen van Soundtrackcity

Wandelen in de ongerepte natuur van Vlieland: wat kwaken die kikkers hier in de bosvijver en wat schreeuwen de meeuwen boven de duinwind uit. Ik heb nota bene de oortjes van mijn iPhone in om te luisteren naar Deep Down, een geluidswandeling van Soundtrackcity. Even doe ik één oortje uit. Ik hoor niets, alleen een takje dat onder mijn schoenen kraakt. Zo intens was ik opgegaan in het verhaal en de bijbehorende geluiden dat buitenwereld en binnenwereld met elkaar zijn versmolten.

Wandelen wordt nieuwe ervaring

Ik heb deze wandeling alle tijd om rond te kijken en hoef niet te letten op paaltjes, kaart of gidsje, want een mannenstem vertelt mij waar ik af moet slaan. Heel relaxed. Ondertussen droom ik weg bij diezelfde stem die ook een prachtig sprookje over een zeehond vertelt, dat zich niet toevallig zomaar op dit eiland af zou kunnen spelen. Alles klopt. De fraaie route, de realistische omgevingsgeluiden, de geluiden die dit magische verhaal ondersteunen en de begeleidende muziek. Terwijl ik het hoogste duin van Vlieland beklim en over de zee uitkijk, hoor ik de golven en de onderwatergeluiden van zeehonden en walvissen terwijl het verhaal zijn tragische climax bereikt. Ik ben met deze geluidswandeling van Soundtrackcity in een andere wereld beland.

Op Vlieland en in Rotterdam en Amsterdam

Meer dan twintig geluidswandelingen heeft Soundtrackcity inmiddels ontwikkeld. Ze spelen zich af op Vlieland en in Rotterdam en Amsterdam en omgeving. Allemaal gemaakt met kunstenaars en theatermakers. Je kunt zelf met een geluidswandeling op pad gaan, maar Soundtrackcity organiseert ook regelmatig excursies.

Intrigerend in de stad en op het land

Zo liep ik met een groep mensen onder begeleiding en met koptelefoon op door het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. Een plek die transformeerde van haven, via vrijplaats voor stadsnomaden en kunstenaars tot een nieuwe woonwijk. Deze keer hoor ik het geluid van voetstappen op harde ondergrond en van hijskranen en bedrijvigheid. Afgewisseld met verhalen over zeemansvrouwen en verre reizen, verhalen over de geschiedenis van gebouwen als het hotel Lloyd Amsterdam en restaurant Einde van de wereld. En gesprekken met krakers en de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Een van hen blijkt mee te lopen en laat de groep binnen bij de 100 jaar oude botenloods die nog steeds in gebruik is. Ze vertelt in de geluidswandeling maar ook live over de dan nieuwe en actieve rol die de bewoners hebben gespeeld bij de stadsvernieuwing.

Nieuwe kunstvorm

De wandeling door het Oostelijk Havengebied is een hele andere dan die door de natuur van Vlieland. Maar ook in de stad is de omgeving niet alleen het decor maar ook het uitgangspunt voor Soundtrackcity. De geluidswandelingen van Soundtrackcity voegen een extra laag aan de werkelijkheid toe en nieuwe dimensies aan het wandelen. Wat mij betreft verdienen ze een plek als nieuwe kunstvorm.

Geluidswandelingen downloaden

Via de website en app kun je de geluidswandelingen downloaden. Voor de meeste betaal je een paar euro. Deep Down is gratis en speciaal gemaakt voor het jaarlijkse festival Into The Great Wide Open.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost