Authentieke smederij Kouwenhoven tussen de hoeren in Amsterdam

Smederij Kouwenhoven in Amsterdam

Een vriendin weet nog wel een verjaarscadeautje: een tang voor de open haard. Maar vind die maar eens. De winkels voor kachels en open haarden die er zijn, verkopen alleen oerlelijke setjes: tangen samen met handige asschepjes die je op kunt hangen aan de meegeleverde mini-kapstok. Op internet vind ik een losse, hele simpele haardtang, precies wat ik wil. Maar die kost € 55, want zo staat erbij, die komt van een authentieke kleine smederij uit de Pyreneeën. Ja ja. Op het Italiaanse platteland koop je ze bij iedere smederij voor een tiende van de prijs weet ik uit ervaring. Want uiteindelijk kocht ik daar de mijne.

Al meer dan 150 jaar op dezelfde plek

Smederij! Ja, dat is het natuurlijk. Daar moet ik zijn. Zo beland ik na wat zoekwerk middenin de hoerenbuurt. Sinds 1861 staat er op de deur van smederij Kouwenhoven. Altijd al op deze plek ook. Het is geen winkel, maar een donkere werkplaats zonder ramen. Eentje waar de vonken in het rond springen. Een rommelige boel volgestouwd met metalen balken in alle soorten en maten, in rekken, liggend op de grond, een paar fietsen er bovenop gestald. Tangen hebben ze wel, zegt de jonge jongen die met een enorme balk sjouwt. Ik loop met hem mee laverend tussen en over alle spullen heen, langs het smidsvuur, dat vol nieuwe kolen ligt, een waterbak eronder om tijdig het hete metaal te kunnen koelen, tekeningen van uithangborden aan de muur. Een heleboel tangen hangen hoog in een rek. Ik vermoed bedoeld om mee in het smidsvuur te porren. Niet echt voor mij.

Gespecialiseerd in restauraties

Maar ik heb mijn eigen tang bij me. Die kunnen ze wel reproduceren bij smederij Kouwenhoven, blijkt na inspectie. Hij moet even aan de baas vragen wat dat gaat kosten en loopt naar achteren. Ik verwacht een oude baas, ver over de pensioengerechtigde leeftijd heen, maar niets is minder waar. Het is een dertiger, dus niet alle oude ambachten gaan verdwijnen. Hij is druk aan het lassen. Ze overleggen even en de jongen meldt me dat het zo’n € 30 gaat kosten omdat ze dit op maat moeten snijden. Kost ongeveer een uurtje werk. Net als ik denk, doe dan maar nu meteen, krijg ik te horen dat ze de komende twee maanden geen tijd hebben. Ze blijken gespecialiseerd in restauraties en zijn momenteel druk in de weer voor theater Carré. Jammer nu voor mij, maar dit is zeker een plek om te onthouden en terug te komen.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost