Wentholt: Een van de allerlaatste lederwarenreparatieateliers

Steevast stopte ik te veel papieren in mijn handgemaakte leren A4-tas. Op een dag begaf het handvat het. Zo vond ik het atelier van Willem Wentholt. Eén van de drie laatste lederwarenreparatieateliers van Nederland, zoals hij dat zelf noemt. Hij is gespecialiseerd in reparaties van exclusieve koffers en luxe tassen. Hij repareert alleen, zo staat te lezen in de reparatievoorwaarden, ‘artikelen die voor u en ons de moeite waard zijn, met een economische of emotionele waarde van ten minste € 125’. Dat biedt mogelijkheden. Het gaat overigens niet alleen om leer. Dus zie ik hoe hij voor een klant nieuwe zwenkwielen heeft geplaatst onder zijn Samsonite. Blijkt dat er meer dan 100 soorten van die wielen zijn.

Exclusieve leren koffers en tassen

Maar hoofdmoot zijn leren koffers en tassen. Soms van vele duizenden euro’s. Daar zit van alles tussen. Van erfstukken tot geliefde reisaccessoires. Hij laat me foto’s zien van gerepareerde vioolkisten, doktersvaliezen en een heuse geweerkoffer. Afhankelijk van het soort schade haalt hij die volledig uit elkaar om vervolgens een hele nieuwe wand te snijden, plakken en stikken of een binnenkant opnieuw te bekleden. Zaten er oorspronkelijk riemen omheen en zijn die in de loop van de tijd verdwenen waardoor het leer daar bleker is? Geen probleem, hij zorgt dat het er weer identiek uitziet. Of hij zoekt in een van de vele kisten met onderdelen om een koperen slot uit 1937 te vinden dat perfect bij deze ene tas past.

Al vier generaties

Want Wentholt werkt niet alleen zelf al meer dan 50 jaar in deze business, zijn overgrootvader begon er al mee in 1878. En generatie op generatie heeft zowel de onderdelen als de instrumenten doorgegeven. Drie verdiepingen zijn er met leer, ook met krokodillen- en slangenprint, originele en nieuwe instrumenten en een bijzondere variëteit aan allerhande onderdelen. Zo heeft hij een antiek kanthout, een van palmhout gemaakt instrument waarmee je een lijn naast de rand van het leer kunt maken ter versiering. Iets wat volgens hem tegenwoordig eigenlijk nooit meer gebeurt. Er is een lade die vol zit met prikkenbeestjes. Allemaal varianten op de priem. Zoals een bros, om door het canvas te kunnen steken en een els om gleufjes te kunnen maken. Hij voert reparaties uit voor mensen van over de hele wereld en maakte koffers helemaal op maat voor onder andere prins Bernhard en fotograaf Ed van den Elsken. Dat kost een aardig vermogen, maar nu ik dat allemaal heb gezien, wil ik er ook graag eentje. Zo mooi.

Echte handwerklieden vind je ook bij deze eeuwenoude smederij in Amsterdam.

Benieuwd naar nog meer tips voor unieke plekjes? Scroll dan naar beneden.

Deel deze blogpost

Handige informatie

  • Nieuwezijds Kolk 4
    1012 PV Amsterdam
  • T 06 47 256 554

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

  • Nieuwezijds Kolk 4
    1012 PV Amsterdam
  • T 06 47 256 554

Deel deze blogpost