Intieme sfeer bij juwelier Lyppens, een begrip in Amsterdam

De beveiliger op de stoep bij juwelier en goudsmederij Lyppens in de Langebrugsteeg doet charmant de deur voor me open. Lyppens is voor wie op zoek is naar antieke of klassieke juwelen in Amsterdam een beroemde winkel. Intiem en met een prettige sfeer. En dat al heel erg lang. Is de tweede deur eenmaal voor je open gezwaaid, dan kom je in een kleine ruimte. Meestal bomvol met klanten. Die staan op zo’n zes vierkante meter omgeven door tafelzilver en sieraden.

Tafelzilver en sieraden

Ik kijk mijn ogen uit naar al het klassieke zilver: kandelaars, zoutvaatjes, bestek, broodmanden. In vitrines, in kasten, aan de muur. Er zijn ook kettingen en veel ringen die op trays liggen in lades in de muurkasten of onder de glazen plaat van de toonbank uit worden geschoven. Er is van alles. Antiek, art nouveau, jaren ’50. Zelf liet ik ooit een ring maken, want dat kan ook.

Antiek, klassiek en eigen ontwerpen

Wat ik zo charmant vind bij deze juwelier in Amsterdam, zijn de krakende trappetjes in dit oude pand. Medewerkers rennen de smalle trap op en af naar de werkplaats om te informeren naar prijzen van reparaties. Was het vroeger één trap, tegenwoordig bevindt de werkplaats zich nog een verdieping hoger, in de voormalige zitkamer van de familie Lyppens. Een paar treden naar beneden is de open ruimte waar sinds jaar en dag een antieke ronde tafel en een goed koffieapparaat staan. Daar word je door een van de medewerkers uitgenodigd om zittend juwelen te bekijken of een ontwerp te bespreken.

Bij Lyppens werken echte dames

Het personeel is een verhaal apart. Het zijn hoofdzakelijk dames. En dan bedoel ik ook echt dames, op alle fronten. Beleefd, stijlvol gekleed. Nemen uitvoerig de tijd voor je, begrijpen wat je zoekt. De meesten werken er al jaren. Ik weet dan ook niet beter dan dat Mariejan achter de toonbank staat, ze blijkt inmiddels 43 jaar in dienst. Expertise is een groot goed en dat weten ze hier te waarderen. Ze is 68 maar niet de oudste. Voor haar is Lyppens haar tweede thuis en zo zegt ze: ‘Ik kan niet zonder’. En ik niet zonder haar en haar collega’s. Het is een geweldige winkel voor antiek, sieraden en juwelen in Amsterdam.

Update: Anno 2024 zijn de dames van weleer grotendeels verdwenen. Ze hebben plaatsgemaakt voor voornamelijk jonge medewerkers. Maar die doen niet onder onder voor hun voorgangers. Neem Eefje. Zodat ik haar vroeg of ze wellicht een telg was van de familie Lyppens. Nee, ze was gewoon medewerker. Zo betrokken dus.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost