B&B Frankrijk-Noord: chambres d’hôtes in Zeeland

Lille en Edith droomden van wonen in Frankrijk. En toen vonden ze hun droomplek, een prachtige oude boerderij met schuur, koetshuis en grote tuin met fruitbomen. Eén klein dingetje. Hij stond niet in Frankrijk maar een kilometer of wat ten noorden ervan. In Zeeland, dichtbij familie en vrienden. B&B Frankrijk-Noord was geboren. Een beschutte plek in de Nederlandse polder achter het strand en de duinen.

Koetshuis, boomhut, tuinhuis, kas

Vijf kilometer eerder moest ik nog stoppen voor de in het lang geklede dorpelingen die in een onafgebroken stroom uit de kerk kwamen lopen. Weg is het gelovige Zeeland als ik in het open landschap van Walcheren het bomenlaantje naar mijn logeeradres oprijd. Ik doe wat mij gevraagd wordt: hek sluiten voor Zwaan. En zo betreed ik de wereld van B&B Frankrijk-Noord. Met verspreid over het terrein gebouwen en objecten. Het bord chambres d’hôtes staat tegen de zijkant van de boerderij. Die is gebouwd in 1613 of 1631, beide zou kunnen want de laatste twee cijfers lagen bij aankoop op de grond. Er is een open koetshuis met houtkachel waar je ook als het regent droog zit. In de tuin een stenen barbecue waar een familie omheen zit als ik arriveer, een houten tuinhuis, een design boomhut om te chillen, een kas met houtkachel en witte lakens voor de ramen tegen de hitte, en een hottub.

Kunst en oog voor details

Centrum van B&B Frankrijk-Noord is de geweldige boerenschuur met grote keuken die ook als gemeenschappelijke woonkamer fungeert en waar alle kamers als doosjes in zijn gebouwd en op uitkomen. Over de inrichting is goed nagedacht. Smaakvol ook. Veel kunst, zitjes en geinige details, al was het maar dat de pootafdrukken van hond Zwaan zijn vereeuwigd in de vloer. Mijn kamer ligt in het verlengde van de ontbijttafel en is gehorig dat wel, de andere twee – met eigen keuken – liggen gunstiger qua geluid. Gelukkig begint het ontbijt niet zo vroeg.

Ontbijt uit eigen tuin

De gasten van alle kamers en appartementen ontbijten aan één lange tafel in de schuur. Er is sap van eigen bomen, de jams zijn zelf gemaakt. Tot voor kort waren ook de eitjes van eigen hennen maar die zijn niet meer, met dank aan de buurtvos. Niet voor het eerst overigens, dus broeden de dames nu op een nieuw plan de campagne.

Het goede leven

Beiden houden van het goede leven. Niet alleen staat bij aankomst op het terrasje van mijn kamer goede wijn met toastjes klaar. Ik krijg ook tips voor lekkere restaurants in de omgeving van Westkapelle en het nabij gelegen Zoutelande. En zij kunnen het weten, Edith schreef jaren lang culinaire recensies voor de regionale krant. De volgende ochtenden bediscussiëren we wederzijdse ervaringen.

Eigen strandhuisje

Dan zie ik de sleutel liggen van hun eigen strandhuisje op het strand van Westkapelle. Hebbes, want wie het eerste komt, wie het eerste maalt. ’s Ochtends maak ik eerst een stadswandeling door mooi Middelburg. Eenmaal terug bij B&B Frankrijk-Noord loop ik 800 meter naar het strand, haal de ligstoel uit het strandhutje en kijk naar de schepen in de verte. Ik ontspan en droom weg, dwalend over het erf van de charmante B&B. Ik begrijp maar al te goed dat zij op deze plek hetzelfde vrijheidsgevoel ervaren als in hun geliefde la douce France. Dit is la douce Hollande.

Wandelen op Walcheren

Wonderschone en gevarieerde wandelingen vind je in de wandelgids Walcherse wandelingen.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost