Super gezellig vakantiehuis in Terhofstede

Dit is een tip van: Fleur Sickinghe

In zo ongeveer de meest zuidwestelijke punt van Nederland is het heel stil. Dat was wel eens anders, want in dit deel van Zeeuws-Vlaanderen werd ooit gevochten tegen de Spanjaarden. Daar herinneren alleen de wallen van Retranchement nog aan. Een paar honderd meter verderop in de polder hoor je alleen vogels. Daar ligt het gehucht Terhofstede met een molen en een wagenmakerij uit 1824. In die laatste zit vakantiehuis Terhofstede aan een doodstil weggetje. Een zeer charmant familiehuis voor 6 à 7 personen met enorme tuin en prachtig uitzicht.

Enorme natuurtuin

‘In de tuin staat tussen de stokjes iets heel bijzonders, rara wat is het?’ Dat appt de eigenaar mij als hij hoort dat we met een groepje natuurliefhebbers naar hun vakantiehuis in Terhofstede gaan. Hij onderhoudt de weelderige tuin vol bomen, bloemen en struiken al ruim veertig jaar als natuurtuin. We buigen ons over het groen en zien de vrij zeldzame bijenorchis. Die eerste ochtend hadden we in slaapoutfit met de vogelkijker al een spreeuwennest hoog in de boom bewonderd waar de kleintjes hun kopjes naar buiten staken en om eten schreeuwden. Een van de ouders kwam steeds met omtrekkende bewegingen naar het nest, maakte een pitstop van maar enkele seconden om iets in hun bek te stoppen en vloog weer door. We zagen het allemaal in detail gebeuren. Ook hoe de kleintjes zich vervolgens omkeerden om het eigen nest niet te bevuilen. De witte poepslierten op de stam en bladeren hebben het meest weg van een omgevallen verfpot.

Logeren in een oude wagenmakerij

Dit heerlijke vakantiehuis in Zeeuws-Vlaanderen is vooral een relaxte plek. De monumentale tweehonderd jaar oude wagenmakerij bestaat onder andere uit de voormalige werkplaats met hoge houten balken, waar nu een zitkamer is gemaakt. De originele werkbank staat er nog naast heerlijke wegzakbanken en een houtkachel. De muren wit en fris avocadogroen. Overal in huis veldboeketten, schilderijtjes en allerlei familiespullen die hier waarschijnlijk in de loop der tijden zijn geland en een tweede thuis hebben gekregen.

In stilte over de polder kijken

Trappetje op naar het oude woonhuis waar de keuken het hart van dit vakantiehuis vormt. Met een grote gezellige eettafel met rood-wit geblokt tafelkleed. Ook hier een grote vaas zelfgeplukte bloemen erop. Genoeg keukenapparatuur, zodat we de avonden lang en lekker tafelend doorbrengen. Vandaar kun je of de steile trap op naar de zolder voor de slaapkamers of door naar de oorspronkelijke zitkamer waar de bedstee nu de servieskast is, met boeken en spelletjes, een piano en nog meer banken. En waar bijzettafels en een radio staan zoals mijn opa en oma die hadden. Ook de kleine en zeer eenvoudige badkamer en wc stammen waarschijnlijk uit die tijd, maar het werkt allemaal prima. We boffen met het weer, waardoor we hoofdzakelijk afwisselend aan de tafel voor het huis zitten waar we ver over de polder kijken. Of in de tuin tussen alle bloeiende planten aan de picknicktafel, eettafel of een van de zitjes. Pratend, etend en drinkend, met een boek. Te genieten daar in de stilte van dit vakantiehuis in Terhofstede.

Tips Terhofstede, Retranchement & omgeving

Natuurlijk gingen we ook op pad. Hier een paar tips voor Terhofstede, Retranchement, Zeeuws-Vlaanderen en omgeving.

  1. Vanaf het huis loop je in 5 minuten naar Retranchement waar je een mooie wandeling over de historische vestingwallen maakt. Tegen zonsondergang is het licht prachtig en hoor je in het voorjaar de bedreigde boomkikkers uitbundig kwaken.
  2. Op loopafstand ligt natuurgebied Het Zwin. Het strekt zich uit over Nederland en België. Deze slufter is een vogelparadijs. Ik zag voor het eerst van mijn leven een koekoek. En toen wij er waren, spotten we een man met enorme kijker die de eerste Krombekstrandloper van het jaar in het vizier had. Een paar uur later bleken er tientallen vogelaars op afgekomen te zijn.
  3. Vlakbij is het mooie, kleinste stadje van Nederland Sint Anna ter Muiden met maar 50 inwoners, een straat of 2, 3 en een waterpomp. De vierkante kerktoren zie je overal in de omgeving.
  4. Een prachtige wandeling staat in verder ook erg leuke wandelgids Zeeuwse zwerftochten. De rondwandeling loopt vanaf Sluis met zijn Belfort, maar gaat vlak voor de deur langs en brengt je ook in Retranchement en Sint Anna ter Muiden.
  5. Vergeet ook Brugge niet. Een erg mooie stad. In 2024 en om de drie jaar is daar de Triënnale Brugge met al zijn buitenkunstwerken te bewonderen.
  6. Ook niet onbelangrijk: een lijst met goede winkels en lekkere restaurants – je bent vlakbij Sluis – ligt in het vakantiehuis.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost