Hotel New York in Rotterdam: voormalig hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn

Hotel New York, Rotterdam

Moet Hotel New York hier genoemd? Dat staat toch al overal vermeld? Ja, dat is zo. En ik wil maar zeggen: ik vind dat terecht. Het is gewoon een zalige plek. Alles klopt er. Alleen al hoe het gebouw eruit ziet. Ik houd van historische plekken die een nieuwe bestemming krijgen. Zoals dit Jugendstil-monument uit 1901 met zijn groenblauw uitgeslagen koperen torentje op het dak en goudkleurige windvaan. Je loopt de origineel houten draaideur door, ziet granieten vloeren, het stalen opengewerkte framewerk van de brede trap naar boven met houten scheepsleuning en op de verdieping van mijn kamer een woest glas-in-loodraam door het personeel in 1948 aangeboden aan hun werkgever de Holland Amerika Lijn, degene die dit pand eind 19e eeuw liet bouwen.

Ruime kamers met uitzicht op de rivier

Dan. Ik duw de deur van de kamer open: die is diep en groot, wat een uitzicht! Met een paar treden ben ik op het podium met ramen van onder tot boven. Wat een uitzicht over de stad, de Maas en cruiseschip Rotterdam dat boven hotel New York uittorent als het statig voorbij glijdt. Maar niet voordat een shantykoor met accordeon op de naast het hotel gelegen kade van de naoorlogse Cruise Terminal de gasten van het schip waardig uitgeleide heeft gedaan met oer-Rotterdamse liederen als Ketelbinkie. Grote bedden, waarin ik al in slaap val als ik even ga voorliggen met die zachte lakens. Gemak dient de mens, zonder dat het overdreven is. Weer afdalen naar het restaurant, annex oesterbar, annex tearoom, annex ontbijtplek. Ruim, lijkend op een schip, nu met uitzicht over de andere kant van de Maas, op Katendrecht en de vele oude fabrieken.

Hotel is perfecte uitvalsbasis in Rotterdam

Ook als uitvalsplek is het geweldig daar op de kop van de Wilhelminapier middenin de Maas. Al was het maar omdat de nieuwe Rijnhavenbrug, ook wel de Hoerenloper genoemd, de stad nu verbindt met voorheen een van de ruigste wijken van de stad: Katendrecht. Of omdat je op de Wilhelminapier kunt blijven hangen. Bijvoorbeeld in Las Palmas, de oude werkplaats van de Holland Amerika Lijn, nu het Nederlands Fotomuseum. Of omdat je met een klein houten sloepje de Maas overgezet kunt worden naar de Veerhaven in het Scheepskwartier met zijn vooroorlogse panden, vele leuke restaurants en geweldige Wereldmuseum. Als de schipper tenminste goed om zich heen kijkt en de golfslag van de enorme schepen weet te trotseren. Vanaf de Maas zie ik de hoge gebouwen om hotel New York heen, waaronder de gloednieuwe ‘driemaster’ De Rotterdam. Daar waar ik eerst nog vanuit mijn kamer over de stad uitkeek, kijk ik nu op tegen een speelgoedgebouw dat klein en trots staat te zijn tussen alle semi-wolkenkrabbers.

Benieuwd naar nog meer reistips over verborgen plekken? Scroll dan naar beneden.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Rotterdamse skyline vanaf de Maas

Mini-reisgids met tips voor een dag of weekend Rotterdam

Handige informatie

Deel deze blogpost