Dennenboom geen kerstboom - Davides

Niemand heeft een dennenboom met kerstmis

‘Oh dennenboom, oh dennenboom, wat zijn uw takken wonderschoon.’ We zingen het iedere kerst weer. Maar we hebben helemaal geen dennenboom in huis. Voor wie nu zijn wenkbrauwen optrekt en denkt dat ik hier klinkklare onzin verkondig, check zelf de kerstboom maar.

Wat voor kerstboom heb jij?

Een dennenboom is een naaldboom, een boom waarvan de blaadjes stijf zijn opgerold en daardoor als naalden aanvoelen. Er bestaan verschillende soorten naaldbomen. Het verschil zit ‘em in de wijze waarop de naalden in de tak zijn ingeplant. Zitten de naalden ieder apart aan de tak vast, dus solo, dan heb je te maken met een spar: S – S. Als ze met zijn tweeën het peace-teken maken en samen in één hoesje op de tak staan, duo, dan heb je een dennenboom. Op zich zou het dus wel logisch zijn, dat de kerstboom een dennenboom is. Maar ja, niet alles is logisch. En tot slot: zie je een heel groepje naalden bij elkaar in één hoesje, legio naalden dus, dan is de boom een lariks.

Nieuw kerstlied

En? Overtuigd? Ik stel voor dat we voortaan zingen: ‘Oh spar, oh spar, wat zijn uw takken wonderschoon.’

Leuk toch? Benieuwd naar nog meer natuurweetjes? Die vind je onder Dit is ook natuur.

En wist je dat je op Davides.nl ook heel veel tips vindt voor bijzondere adressen op het gebied van slapeneten & drinkenwinkelscultuur en natuur in Nederland? Van kleine B&B’s en lekkere restaurants tot onbekende musea en wandelingen en fietstochten in mooie natuurgebieden.

Handige informatie

Deel deze blogpost

Bekijk ook deze tips

Volg Davides

Voer je naam en e-mailadres in en je ontvangt automatisch een bericht in je mailbox als er weer wat nieuws te lezen is op de blog.

Wat zijn jouw favorieten?

Ken jij een bijzonder adres, een verborgen plek die volgens jou op deze blog thuishoort? Help mee de leukste adressen van Nederland in kaart te brengen.

Meest gelezen