Roze bloesems van de appelboom.

Bloesems herkennen van fruitbomen

Het voorjaar is voor mij pas echt begonnen als de fruitbomen bloeien. Al die boomgaarden vol bloesems. Witte bloesems, roze bloesems… maar wat is nou wat? Hoe kun je bloesems herkennen? Wat zijn die soorten bloesems? En dan bedoel ik echt de bloesems van fruitbomen, dus niet die van de veelvoorkomende, roze bloeiende Japanse sierkers, de prunus. Check deze tips en voortaan draai jij je hand er niet meer voor om.

Soorten bloesems

Afhankelijk van het weer, de streek en het ras bloeien de verschillende fruitbomen een aantal weken per jaar. Maar wanneer? In de Betuwe meestal ergens vanaf eind maart tot eind april, maar in Zuid-Limburg juist weer april en mei. Er is moeilijk een pijl op te trekken en daarom kun je het beste vanaf half maart een speciale bloesem app gaan checken, zoals Bloesemalert. Ik maakte zelf een mooie bloesemwandeling in de Betuwe. Daar is het als volgt – ik zet de fruitbomen in volgorde van wanneer bloesems bloeien:

Bloesems pruimenbomen

Pruimenbomen hebben witte bloesems en zijn over het algemeen de eerste bloesems van het seizoen. Te herkennen aan het feit dat de takken nog geen bladeren hebben.

Bloesems kersenbomen

Kersenbomen hebben ook witte bloesems maar die zitten op steeltjes soms wel tot 5 cm lang, waardoor de bloemen wat meer hangen aan de takken. De bomen hebben al wel blaadjes.

Bloesems perenbomen

Perenbomen ja ook die hebben witte bloesems, maar waar de pruimenbomen nog geen blad hebben, hebben de perenbomen juist al wel blad dat enigszins puntig is.

Bloesems appelbomen

Appelbomen zijn de hekkensluiters. De bloesems van de appelboom herken je omdat ze als enige fruitbomen roze bloesems hebben.

De mooiste bloesemwandelingen in Nederland

Er zijn verschillende streken waar je veel bloesems vindt en daardoor ook veel mooie bloesemwandelingen. Waar? Bekijk deze bloesemroutes maar:

  1. Errekomsepad in de Betuwe
  2. De mini-camino Ademroute bij Eijsden in Zuid-Limburg
  3. Door de Beemster in Noord-Holland
  4. Rond Doornik en Ressen bij Nijmegen

Handige informatie

Deel deze blogpost

Bekijk ook deze tips

Volg Davides

Voer je naam en e-mailadres in en je ontvangt automatisch een bericht in je mailbox als er weer wat nieuws te lezen is op de blog.

Wat zijn jouw favorieten?

Ken jij een bijzonder adres, een verborgen plek die volgens jou op deze blog thuishoort? Help mee de leukste adressen van Nederland in kaart te brengen.

Meest gelezen