Restaurant Bistronoom in de kazerne van Woerden

Waar is het feestje? Hier is het feestje. In Woerden. Want ik zit nog niet goed en wel bij restaurant Bistronoom of de serveerster vertelt heel veelbelovend dat er ter ere van het eenjarig bestaan een menu is samengesteld met de beste gerechten van het afgelopen jaar. Terwijl ze dat zegt, valt ze even stil en roept dan uit: ‘Maar dat is precies vandaag.’

Verrassende combinaties

Het blijkt een geweldig menu met soms wonderlijke combinaties die desalniettemin heel goed blijken samen te gaan, zoals brood gemaakt met bier en avocado-dropcrème bij de geschroeide zalm. En mosterdijs bij de gerookte ossenworst is een grappige vondst bij een vertrouwd koppel. Maar het water loopt me gewoon weer in de mond als ik denk aan het langzaam gegaarde krokant gebakken lam met krieltjes, zeekraal en palingsaus. Zo zeldzaam lekker en dat zeg ik als fan van lam. Die hoort wat mij betreft niet alleen bij restaurant Bistronoom op de ‘Best of’-lijst. Ook het toetje van karnemelkijs met hibiscusparels, aardbei, rabarber en witte chocolade heeft lekker wat zuur tegenover het zoet en valt op gewillige bodem. Sowieso zit ik heerlijk te tafelen in dit lekkere restaurant.

Natuurlijk en industrieel

Het is een zwoele zomeravond. En ook al is het middenin de schoolvakantie, het is goed vol. Gezellig vol. Ik had op het terras op de beschutte binnenplaats van de kazerne kunnen zitten. De kazerne is een aantrekkelijke hotspot in Woerden met een heel aantal leuke bars en restaurants, allemaal met terras, maar ik kies voor de grotendeels glazen aanbouw binnen die in het avondlicht bijna tropisch aandoet. Dat komt door de kleuren groen en turkoois, maar vooral door alle planten. Aan de raamkant veel bamboe en paprikaplanten (of zijn het dikke pepers?) vol rode vruchten. Verder ben ik naar de zijmuur gelopen om te voelen of de wand met mos echt is en dat is-ie. Het geeft de ruimte een hele natuurlijke uitstraling. En dat past weer helemaal bij restaurant Bistronoom. Ze hebben elders een eigen moestuin – ook de honing voor mijn thee komt daar vandaan – en gaan graag duurzaam om met verse producten. Tel daarbij op de houtblokken, moderne open haard, een hertenkop, veel glas en beton en lampen van staalplaat en je hebt een natuurlijke industriële uitstraling. Die sfeer samen met het goede eten, dat is alle dagen feest.

Een week na publicatie van deze blogpost werd restaurant Bistronoom winnaar van de Gouden Pollepel 2017 en daarmee uitgeroepen tot het beste restaurant van Het Groene Hart. En pal na de lockdown van de coronacrisis wonnen ze de Gouden Pollepel 2020.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost