Stoer Van Rossum stadshotel: slapen en eten in het arsenaal

De laatste kruiddampen van het voormalig arsenaal van Woerden zijn pas een paar jaar geleden definitief vervlogen. Dat was bij de verbouwing van wat nu het Van Rossum stadshotel is. Met een klein bommetje werd het middengedeelte van het pand eruit geblazen, dwars door het dak. Wat ontstond, is een robuust gebouw met middenin een glazen koker en glazen dak, waardoor ik nu op iedere verdieping van het hotel vanaf de omloop naar de hemel kijk of naar het epicentrum van bar en restaurant Van Rossum op de begane grond. Verder zijn er geen wapens, bommen en granaten meer te bekennen.

Comfortabel hotel met attent personeel

Wat is gebleven, is de sfeer die ik mannelijk stoer zou willen noemen. Met originele dikke eikenhouten balken uit 1762 (in mijn hoge hoekkamer kijk ik tot in de nok naar balken), bakstenen muren, zwarte stalen constructies en antraciet en allerlei tinten grijs en grijsblauw als basiskleuren. De verbouwing heeft voor een knappe transformatie gezorgd van zieltogend rijksmonument naar dit werkelijk zalige hotel in Woerden waar ik me thuis voel vanaf het moment dat ik binnenstap. Daar komt bij dat het Van Rossum stadshotel een zogeheten Green Key Gold keurmerk heeft, het hoogst haalbare duurzame niveau in de horeca. Echt alles klopt. Van de comfortabele inrichting tot de handgeschreven brief die ik ’s avonds op mijn bed vind waarin staat hoe laat ik kan ontbijten en waar en bij wie ik terecht kan met mijn eventuele vragen, met een reep chocolade erbij. Niet alleen is de aanpak heel persoonlijk. De medewerkers zijn ook zeer attent. Even dacht ik nog dat ze gedrild worden, maar dit moet toch echt in mensen zelf zitten, anders houd je het niet vol van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.

Inpandige bar en restaurant Van Rossum

Vanaf de begane grond loop je zo bar en restaurant Van Rossum in. Met diezelfde goede sfeer als in het hotel, maar beide weer heel anders ingericht. Het zegt waarschijnlijk al genoeg als je weet dat ik er niet alleen ontbijt, maar later ook lunch en nog weer later – na een fietstocht door het weelderige Groene Hart – in de cocktailbar beland. Voor alles is een eigen aantrekkelijke kaart. Bedoeling is om helemaal zelfvoorzienend te worden en ze zijn al een eind op weg. Zo wordt de zalm zelf gerookt en komen groente en fruit deels uit hun moestuin in het verderop gelegen dorp Noorden. En het eten? Het ontbijt is enorm uitgebreid, ik kan zelfs pannenkoeken laten maken of oeufs Bénédict. Ik lunch met een verrukkelijke goedgevulde vissoep op het terras aan het kerkplein en hang voldaan met mijn klassieke Cosmopolitan cocktail en gemarineerde olijven in de bank van de bar.

Hotspot van Woerden

Van Rossum stadshotel is een heerlijk hotel in het Groene Hart en vormt met bar en restaurant Van Rossum een perfecte combinatie. Ongeacht waar je in het pand bent, is het zeer goed toeven. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de winkel met lokale producten en de twee terrassen. Overigens trekt de oude legeropslagplaats niet alleen toeristen aan, ook bij mensen uit het Groene Hart zelf is de locatie populair. Mannelijk stoer zei ik hè? Maar tegelijkertijd ook zeer vrouwelijk aantrekkelijk.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost