Fietsen door het weelderig Groene Hart vanuit Woerden

‘Te mooi om hard doorheen te rijden’ staat op het bord langs de dijk in Het Groene Hart van Holland. Nu word ik wel eens beschuldigd van ‘beaamvrees’, maar hier ben ik het helemaal mee eens en daar hoef ik geen seconde over na te denken. Rivier de Kromme Mijdrecht stroomt breed door het landschap en ik volg fietsend een stuk haar kronkelingen. Ik ben namelijk ook volgzaam. Künscht, zou mijn moeder gezegd hebben, nogal wiedes, de natuur is werkelijk wonderschoon en op en top Hollands.

Weelderig en groen

Ik ben aan het fietsen door het Groene Hart. Nu ben ik echt al honderden keren op en neer gereden tussen Amsterdam en Rotterdam, maar dit gebied ten oosten van de A4 is totaal nieuw voor mij. Er klopt niks van mijn beeld van rechttoe rechtaan en kaal. Het is weelderig, met bloemrijke sloten, veel riet, rivieren en plassen met bootjes, vergezichten, weiden met koeien en schapen, het groen brult de grond uit, bomen langs kerkenpaden en dijken waar je een mengeling vindt van opgeknapte authentieke boerderijen en Vinkeveens chique dat mij op afstand houdt met zwarte hekken en gouden spijlpunten, maar het overgrote deel van de route is stijlvol.

Vogelparadijs de Groene Jonker

De bestaande fietsroute Oortjespad Nieuwkoop door het Groene Hart heb ik aangepast, zodat het een rondje Woerden is geworden. Ik passeer kleine dorpjes zoals Kamerik dat de heerlijk zachte blauwschimmel Kamerikse Blauw Klaver kaas produceert. Ik fiets over smalle paden door de weilanden, over bruggetjes via Kanis en Woerdense Verlaat. Langs vogelparadijs en jong natuurgebied de Groene Jonker waar ik een zwarte ibis spotte. Naar de Nieuwkoopse Plassen. Daar aan het water ligt het dorp Noorden. En daar houden ze van vissen. Sinds kort mag je ook als niet hengelaar aan het water zitten op het stille terras van Sportviscentrum Het Plashuis. Sinds 1932. Boven de bar staat op schoolbordjes met krijt wie de vetste vissen heeft gevangen.

Tussen de Nieuwkoopse Plassen door

Het lot wil dat mijn huurfiets een lekke band krijgt. Gelukkig naast een café. Verrassend: de ANWB blijkt een Wegenwacht Fiets Service te hebben. Binnen een half uur is die gearriveerd, heb ik een nieuwe binnenband en ben ik weer op weg. Super service. Helaas, het laatste fietspontje over de Nieuwkoopse Plassen heb ik daardoor nu net gemist en dus fiets ik om, over een wandel- en fietspad tussen de plassen door, door natuurgebied De Meije, jonge meerkoetjes in het kroos. Ook niet verkeerd. Via het jaagpad langs de Oude Rijn met uitzicht op de molen rijd ik Woerden weer in naar mijn heerlijke hotel. Het is overduidelijk: Het Groene Hart klopt uitbundig. Fietsen door het Groene Hart van Holland, ik zou het vaker moeten doen.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost