The Hague Bookstore: koffie, kunst en fietsverhuur op Noordeinde 39

Is dit een boekhandel of koffietent vraag ik aan de man achter de toonbank van Noordeinde 39. ‘Allebei eigenlijk’, zegt hij. ‘We hebben geen naam, ook al worden we wel The Hague Bookstore genoemd. We bestaan al twee jaar maar de eigenaren kunnen niet kiezen. Daarbij, we verkopen ook kunst, vintage en chocolade, we hebben een fietsverhuur en je kunt hier fietstours boeken, dus tja, we zijn van alles.’

Zitjes met vintage meubilair

Ik kijk om me heen in de lange winkel. Dit was de beroemde juridische boekhandel Jongbloed. Maar die is niet meer ook al heeft het binnen nog steeds veel weg van de oorspronkelijke boekwinkel. De naam prijkt nog net onder het dak op een balk, sommige letters ontbreken, maar dat heeft wel wat. Dat mag en kan hier. Zoals de hele winkel een ontspannen, rustige sfeer ademt. De boekenkasten langs de wanden zijn gebleven, net als de glas-in-loodramen van de serre en de uitstalkasten in het smalle midden waarop nu boeken en prenten liggen. Verspreid over de winkel zijn zitjes gekomen met vintage meubilair, van stoelen tot banken: in nisjes, in de serre met uitzicht op de tuin waar je in de zomer ook kunt zitten, langs het raam. Overal ook planten. Er staat ergens een pick-up op een tafeltje, een industriële lamp op een driepoot met prijskaartje eraan. De naam The Hague Bookstore zie ik alleen op de vele schetsblokjes die net als de dozen kleurpotloden verspreid op de lange tafel liggen. Ik word bijgelicht door een serie oudgroene bureaulampen. Op de achtergrond loungemuziek. Mijn vriendin maakt een portret van mij terwijl ik over het Noordeinde naar het paleis kijk.

Tweedehands boeken als hebbeding

Bestellen doe je aan de bar. Je kunt er koffie, thee, fris en iets lekkers krijgen, niet veel meer, maar dat is dan ook goed. Het is druk en met maar één medewerker moet je wel de tijd hebben. Maar iedereen in de rij is uitermate relaxed. En als je het niet bent, dan word je dat wel hier. Ik loop door de winkel, bekijk de kunst aan de muur, de uitgestalde prenten van hedendaagse kunstenaars en ik scan de tweedehands boeken. Mijn oog valt op een zwart bandje met goud opdruk. Het blijkt een prachtig handzaam exemplaar te zijn van Dr. Jekyll and Mr. Hyde, met etsen. We hadden het notabene deze ochtend over uitgerekend dit boek. Alsof we het daar altijd over hebben. Not. Het moet duidelijk zo zijn, maar geen prijskaartje te bekennen. Zou het dan puur voor het oog zijn al die boeken? Als ik de koffie en thee afreken, vraag ik hoe het zit. Alle boeken blijken te koop voor 3 euro per stuk. The Hague Bookstore is dan toch wel een hele toepasselijke naam vind ik. Misschien met als toevoeging & Much More, voor deze van buitenaf onopvallende fantastische Alleswinkel zonder aanwezigheid op internet.

Update: Inmiddels zijn we een paar jaar verder en heet de winkel Bookstor en hebben ze ook een kleine website.

Check ook dit restaurant, het best bewaarde geheim van Amsterdam.

Deel deze blogpost

Handige informatie

  • Noordeinde 39
    2514 GC Den Haag
  • Fietsverhuur T 070 326 5790 / M 06 46 232 936
  • Naar de website

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Hofvijver en skyline Den Haag

Mini-reisgids met tips voor een dag of weekend Den Haag

Handige informatie

  • Noordeinde 39
    2514 GC Den Haag
  • Fietsverhuur T 070 326 5790 / M 06 46 232 936
  • Naar de website

Deel deze blogpost