Hoe vaak krijg je de kans om een paar dagen een rijksmonument in de Amsterdamse Schoolstijl helemaal voor jezelf te hebben? Waar je verblijf in een illuster gezelschap wordt opgenomen van logés als dichter Herman Gorter, oud-minister-president Willem Drees of schilderes Charley Toorop? Dat is in vakantiehuis Atelier Roland Holst op landgoed de Oude Buisse Heide bij Zundert.
Slapen op landgoed de Oude Buisse Heide
Neerlands eerste vrouwelijke architecte Margaret Staal-Kropholler bouwde dit atelier in 1919 voor beeldend kunstenaar Richard Roland Holst en zijn vrouw, dichteres en politica Henriëtte Roland Holst-van der Schalk. Op landgoed de Oude Buisse Heide bracht het echtpaar de hele zomer door om te werken en gasten te ontvangen, maar ook om te genieten van de rust en de natuur. Het atelier is door de huidige eigenaar Natuurmonumenten in 2012 volledig gerestaureerd en grotendeels in oude staat teruggebracht.
Met Amsterdamse Schooldecoraties
Het beeldschone huisje met rieten dak staat op loopafstand van de Angorahoeve – het toenmalige zomerverblijf van het echtpaar Roland Holst – en bestaat uit een hoge, witte ruimte met een groot raam op het noorden en een knusse zuidkamer met prachtige houten boekenkasten. Hier heb ik urenlang uitbundig zitten genieten van de sfeer, de nog immer aanwezige stilte en de Amsterdamse Schooldecoraties. Zoals de houten achterdeur die met albast is ingelegd en prachtig het buitenlicht doorlaat. Je hoort geen weg, geen vliegtuigen en kijkt uit over bosschages, weilandjes en paarden. ‘s Nachts hoor je niets, behalve soms een bosuil. Je hoeft hier alleen te zijn. Of in de woorden van Henriëtte Roland Holst:
‘Ik heb de stilte weder liefgewonnen
een korte poos was ik van haar vervreemd
maar nu heb ik opnieuw haar liefgewonnen
ik mag weer drinken aan haar klare bronnen
en zwerven door haar schaduwbeemd.’
(Juni 1945. Uit: Twintig nagelaten gedichten, 1957)
Wandelen vanuit het Atelier Roland Holst en langs Van Gogh
Op het landgoed zijn diverse mooie routes uitgezet. Ik liep de 12 kilometer lange koepelroute langs vier historische theekoepels en de gedichtenroute van 5 km. Struinend op de heide vind je ook een steen met een citaat van Vincent van Gogh, die binnen dezelfde gemeentegrenzen het levenslicht zag. En dat maakt de cirkel rond, want de Amsterdamse School liet zich in haar bouwstijl inspireren door de schilderijen van Van Gogh, van wie het werk in de jaren ‘10 en ‘20 net aan waardering begon te winnen. Dat werd dus ook een uitstapje vanuit Atelier Roland Holst naar het Vincent van GoghHuis in Zundert. Al vond ik het moeilijk om mezelf los te rukken uit het atelier; het is gewoon tè mooi. Van zoveel schoonheid ga je van de weeromstuit zelf ook een beetje dichten:
Volmaakt geluk
wordt hier gevonden
waar natuur en kunst
innig zijn verbonden.
Bijzonder rijksmonument
Een kleine waarschuwing is nog op zijn plaats: de ochtend na aankomst stond er pontificaal een groep van twaalf man voor het grote noorderraam naar het huisje te staren. Na enige tijd verplaatste dit ritueel zich naar de zuidkant. Het voelde niet prettig zo bekeken te worden, temeer daar ik nog in mijn pyjama rondbanjerde. Pas later las ik in de huisfolder dat gidsen van Natuurmonumenten en het Van Goghmuseum vrij toegang tot het terrein hebben. Het is maar dat je het weet als je de gordijnen opendoet.
Foto’s Slaapkamer en zitkamer: Pauline Joosten