Lekkere vis bij restaurant ’t Pakhuus op Texel

Fier en allenig staat visrestaurant ’t Pakhuus op de kade in de haven van Oudeschild. Het lijkt wel alsof het graanpakhuis met zijn golvende stenen rondingen staat te lonken naar de zeelieden. Ik fantaseer hoe Michiel de Ruyter, Maarten Tromp en andere zeehelden van de VOC hier net als ik naar binnen stapten. Zij wachtend – soms wel weken – op goede wind, voordat ze de zee op werden geloodst. Maar het blijkt anders te zitten.

Levende kreeften, oesters en waddenkokkels

De Reede van Texel lag oorspronkelijk iets verderop. Deze haven is eind 18e eeuw gebouwd en het graanpakhuis zelfs in 1903. Het is dus pas sinds kort antiek te noemen. De stoere brede balken zijn behouden, constateer ik bij binnenkomst in het hier sinds twee jaar gevestigde visrestaurant ’t Pakhuus. De diepe, donkere ruimte wordt opgefleurd door foto’s van vissen en midden in het pand staat een uit vier verdiepingen bestaand aquarium dat officieel homarium heet, speciaal voor schaaldieren. Er zwemmen kreeften, oesters en waddenkokkels, ieder op een eigen verdieping omgeven door blauw zeelicht, voordat gasten ze aanwijzen en het einde verhaal is. Ik settel mij in de aangebouwde serre met van onder tot boven een moswand aan de ene kant en uitzicht over de haven en de kotters van de Texelse vissersvloot aan de andere kant.

Moderniteiten

Bepaald niet klassiek is het menu van restaurant ’t Pakhuus. Uiterlijk niet, want je krijgt het op de iPad voorgeschoteld. Maar ook niet als ik kijk naar de bereiding van mijn ongelooflijk lekkere voorgerecht uit het keuzemenu, een exponent van de moleculaire keuken: hele fijne plakjes octopus met onder andere gember, kaviaartomaatjes en kapperappeltjes. Die plakjes worden op het bord gerookt terwijl ze gehuld in nevelen liggen te liggen onder een stolp. Dat zorgt voor mooie special effects als de stolp eraf wordt gehaald en de nevel als een wolk over tafel trekt.

Vis wil zwemmen, vis kan zwemmen

Ook erg lekker is mijn op de huid gebakken heekfilet met gefrituurde shiitakes, groene asperges en crème van artisjok. Nu is het zo dat vis wil zwemmen. En dat is bepaald geen probleem, er is wijn, lekkere met name witte wijn. Ze houden bij  dit visrestaurant op Texel wel van drank en hebben ook een uitgebreid assortiment sterk. Vernuftig is tot slot het toetje van uit elkaar getrokken mango cheesecake. De mannen van de VOC weten niet wat ze allemaal gemist hebben.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost