Wandelgids met 20 trage tochten en 80% zandpadgarantie in Oost-Nederland

Laatst gewijzigd: 9 mei 2017

In een tijd waar gps-tracks en e-readers steeds populairder worden, blijf ik een handzame wandelgids met stafkaarten in mijn rugzak ideaal vinden. Niet afhankelijk zijn van bereik en een opgeladen accu is een groot goed. Het boekje Wandelen op de rand van bos en boerenland is een aanrader. Schrijver Rob Wolfs werkte voor de LAW en was maker van vele NS-wandelingen. Ook nu hij met pensioen is, blijft hij wandelen. Tegenwoordig maakt hij trage tochten, dagtochten van gemiddeld 15 km, goed voor 80% zandpadgarantie. In dit gidsje gaan die wandeltochten door Gelderland en Overijssel, ten oosten van de IJssel. Een gebied dat volgens de achterflap wordt gekenmerkt door ‘eeuwenoude kleinschalige cultuurlandschappen waar bos en open gebied elkaar doorlopend afwisselen’. En nu ik meerdere van de twintig dagtochten heb gelopen, kan ik dat beamen. Zeer gevarieerd en mooi. Het landschap is gezellig rommelig. Velden zijn niet per definitie rechthoekig en een boom op zijn tijd in het veld met wat koeien eronder geeft het idee dat de tijd heeft stilgestaan. Al helemaal als je dan vlakbij een abdij twee monniken tegen het lijf loopt.

Monniken bij de Abdij van Sion  Bloeiend koolzaad in het bos

Van de gebaande paden af

Ik deel zijn fascinatie voor de zelf benoemde drempelwereld en randgebieden. Wolfs: ‘Ik wandel graag op de rand van de rand. […] Randen, grenzen, drempels, passages en overgangen zijn fascinerend. Ik bevind me in een tussengebied en heb zicht op twee werelden die ik tegelijkertijd waarneem.’ De uitgeverij van het boekje heet Gegarandeerd Onregelmatig wat nog maar eens benadrukt dat we het hier niet hebben over gebaande paden. Dat ik al wandelend wél regelmatig het idee heb alleen te zijn, is op zich al een prestatie in Nederland.

Digitale updates

Al met al een erg leuke wandelgids. Ik mag dan voorstander zijn van een papieren gidsje, check voordat je weggaat op de website Trage Tochten of er nog wijzigingen in de routes zijn, want last minute updates zijn natuurlijk het grote voordeel van het digitale tijdperk. Vooral in de omgeving van Zutphen en Deventer heb ik al het nodige gewandeld en daardoor ook reeds een heel aantal leuke adressen beschreven.

DELEN: