Beeldentuin Kasteel het Nijenhuis tussen Heino en Wijhe

Ik ben een prinses. Ik woon op een kasteel en wandel over mijn land. Daar mijmer ik wel eens over. Maar vind maar eens een kasteel. Nu heb ik er toch eentje gevonden: Kasteel het Nijenhuis op het Overijsselse platteland tussen Heino en Wijhe. Verstopt in een stuk bos tussen de weilanden op 4,5 hectare eigen grond. En Zwolle binnen handbereik.

Collectie moderne en hedendaagse kunst

Een van de aantrekkelijkheden is de beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis met de collectie moderne en hedendaagse beeldhouwkunst. In deze dependance van museum de Fundatie in Salland staan 80 beelden die ik allemaal zo zou willen hebben, van heel klein en sober tot immens en kleurrijk. Van Nederlanders maar ook veel van internationale kunstenaars. Afkomstig uit de collecties van museum de Fundatie, provincie Overijssel en museum Beelden aan Zee. Ik dwaal door de tuin met zijn heggen, gazons, muren en bruggetjes.

Toegankelijke beelden

Op een bankje tegen de muur van de omheining – naast de leiperen – kijk ik rond alsof ik hier hoor. Alsof dit mijn collectie is. Stuk voor stuk intrigerende, toegankelijke beelden die allemaal hun eigen ruimte hebben gekregen. Zoals de grote roestvrij stalen bol van Ronald Westerhuis midden op het grasveld die de wereld letterlijk weerspiegelt en op zijn kop zet. Of het op het eerste oog volledig abstracte beeld van Gust Kulche in het gras naast de sloot dat toch heel duidelijk ook een liggend vrouwelijk naakt is. Tot de enorme, exotische installatie met flamingo’s van het kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek. Er is er te veel om op te noemen.

Inrichting van antiek tot De Stijl

In de schaduw van het bos heb ik uitzicht op de velden waar midden op de dag een paar reeën rustig staan te grazen. Dan loop ik Kasteel het Nijenhuis zelf binnen via de brug over de slotgracht. De hal is knus, zeker voor een kasteel. Net als de vele kamers. Geen grote salon voor de ontvangst van koninklijk gezelschap. Geen maliënkolders. Wel allerlei stijlkamers zoals de engeltjeskamers en het pruikenkabinet, maar de bibliotheek zou zich zo maar in een grachtenpand kunnen bevinden. Het komt ook door de inrichting. Vanzelfsprekend met antiek, maar weinig vergulds en tegelijkertijd stoelen van onder andere De Stijl-iconen Rietveld en J.J.P. Oud. Voor koninklijke begrippen is het allemaal zeer huiselijk. Ik sta voor het raam en kijk uit over de beeldentuin. Ik voel me hier thuis. Ik voel me een prinses.

Wandelen rond het landgoed

In de wandelgids De mooiste landgoedwandelingen in Salland is een mooie rondwandeling opgenomen vanaf station Heino. Die komt over verschillende landgoederen en ook langs Kasteel het Nijenhuis.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost