Bloeiende azalea’s in de Japanse tuin op landgoed Clingendael in Den Haag

Alleen als de gele en oranje azalea’s bloeien tussen eind april en begin juni, is de Japanse tuin op landgoed Clingendael open. Plus nog twee weken in oktober. De kleuren zijn in ieder geval in het voorjaar prachtig. Met ook rode, goudgele en lichtgroene bladeren van de verschillende esdoorns, lichtroze bloemen van de Japanse kers. En verder veel bamboe en groen, van loof en van zo’n veertig mossoorten die de bodem bedekken. Een serene omgeving met zijn paviljoen annex theehuis, stenen lantaarns, watervat en bruggetjes. Bijna allemaal rond 1900 meegenomen uit Japan door barones van Brienen, de toenmalige eigenaresse van het landgoed.

Japanse symboliek

Bij Japanners heeft alles betekenis. Dat geldt zelfs voor de stenen in de tuin. Die liggen daar niet toevallig. Zo betekent een klein groepje stenen dicht bij elkaar: doorlopen. Terwijl grote stenen als eilanden fungeren en aanmoedigen om stil te staan en om je heen te kijken. Stenen zijn voor Japanners mannelijk of vrouwelijk en een combinatie ervan symboliseert eenheid en harmonie. De meest linkse platte steen voor het theehuis is bijvoorbeeld voor de samoerai, om hun zwaarden in het daarvoor bestemde rek te kunnen hangen. Terwijl de steen ernaast is om je sandalen op te kunnen zetten. En dus niet andersom! Hoe zit het met de vijver? Water symboliseert het leven. Het stroomt van het oosten – waar de zon opkomt en het leven begint – naar een plek die je vanaf het theehuis niet kunt zien. Hoe fraai. Nog eentje. Het eiland in de vijver heeft de vorm van een schilpad, symbool van onsterfelijkheid in Japan.

Theeschenkerij

De tuin mag misschien klein zijn, als je oog hebt voor detail, is er veel te zien. Eenmaal uitgekeken, kun je pal er tegenover neerstrijken op het terras of in het voormalig logeerhuis van het landgoed, nu een theeschenkerij. Er is een leuk boekje met achtergronden en wandelingen over landgoed Clingendael en het aangrenzende landgoed Oosterbeek. Heel verschillend, maar beide ook de moeite waard. Al was het maar om de enorme hoeveelheid bloeiende rhododendrons.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Hofvijver en skyline Den Haag

Mini-reisgids met tips voor een dag of weekend Den Haag

Handige informatie

Deel deze blogpost