Café Marseille: ongedwongen restaurant in Rotterdam

Dit is een tip van: Harriët Hagenbeek

Apéro, deli, café en diner: daar kun je allemaal voor terecht bij café Marseille, zo staat op de website. Maar dit is veel meer dan alleen een café. Dit is ook een gezellig en lekker restaurant in Rotterdam, een restaurant met klassieke, Franse gerechten. En aan hun eigen rijtje moet nog wat toegevoegd. Want terwijl buiten de regen tegen de ramen slaat, heb ik urenlang zitten lunchen bij café Marseille. Dat kan ook. En hoe.

Heel erg Frans eten en drinken

Binnen is het knus en ongedwongen. Deels door de niet-rechttoe-rechtaan-vorm en de entresol met tafeltjes langs de rand. Maar ook door de inrichting. Bij café Marseille vind je een lange spiegelwand, metalen ouderwetse reclameborden voor een aperitief, geblokte tafelkleedjes met papieren tafelkleed met restaurant logo erop en een flesje Perrier dat als vaas dient. Geestig is het tv-scherm dat boven het uitgifteluik van de keuken hangt. Daarop films – zonder geluid – waarin veel zwarte coltruien en Peugeots uit de jaren ’70 voorbijkomen. Frans met een hippe knipoog. Zoals dat laatste ook geldt voor de geel met rode M die boven de ingang hangt en doet denken aan een niet nader te noemen fastfoodketen. Ondertussen beweegt het weinige zeer vriendelijke personeel zwierig tussen dat alles door.

Een café dat geen café is

Café Marseille een café? Dat zou je op het verkeerde been zetten. Het heeft meer weg van een bistro of brasserie. Maar welke van de twee het is, daar kom ik niet uit. Beide zijn informeel en laagdrempelig, plekken met een bar en met niet te ingewikkelde typisch Franse gerechten. Waarbij je in een brasserie de hele dag door kunt eten zoals bij café Marseille het geval is. Terwijl de menukaart dan ook dure gerechten zoals ganzenlever en kreeft kent, wat bij café Marseille nou juist niet zo is. Afijn, Frans is het bij Marseille zeker. De stad waar een van de uitbaters graag komt.

De lekkerste béarnaise

En dan de kaart. Je kunt behalve diverse baguettes als lunch dezelfde gerechten bestellen als voor het diner. Kleine gerechten zoals frites met zure mayonaise, kropsla met vinaigrette, kippenleverpaté op toast, vissoep met rouille, steak tartare met een kwarteleitje, diverse fruits de mer en wisselende groentegerechten uit de vitrine. Of voor wie voor wat groters gaat, denk aan moules frites, knolselderij steak met frites, steak béarnaise (de lekkerste béarnaise ever volgens mijn vriendin) of confit de canard op een bedje van linzen die ik nam en die heerlijk was: een krokante korst met een hele sappige bout. Geen noviteiten maar gewoon erg goed wat ze maken. Dat is een concept waar ik van houd. We deden ook aan voorafjes en toetjes. Met bubbels, wijn en koffie. Voor de liefhebber is er ook natuurwijn.

Oesters op zondag

Na drie uur heerlijk tafelen werd het tijd om te betalen. Die rekening was zeer schappelijk. Ook dat nog. Ik kan weinig beters bedenken dan om op zo’n grauwe dag bij café Marseille te gaan eten. De volgende keer als het beter weer is misschien borrelen op het terras en mensen kijken in een nu hippe buurt die toen ik opgroeide in Rotterdam een no-go-area was. Oh ja, op zondag zijn de oesters maar één euro per stuk. Dus op zondag brunchen in Rotterdam? Ik weet wel een goed adres.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Rotterdamse skyline vanaf de Maas

Mini-reisgids met tips voor een dag of weekend Rotterdam

Handige informatie

Deel deze blogpost