De pittige Sichuan keuken van restaurant SānSān in Rotterdam

Dit is een tip van: Laura Weeber

De vegetarische slager werd een paar jaar geleden gepresenteerd als noviteit. Dus wat schetst mijn verbazing als ik bij Chinees restaurant SãnSãn vegetarische Gong-Bau kip op de kaart zie staan, aangeprezen als een 200 jaar oud authentiek Sichuan recept. Enigszins ongelovig informeer ik bij de serveerster of het klopt wat ik lees. ‘Kip is toch niet vegetarisch?’ ‘Ja, deze wel, heel lekker.’

Tongverdovend

En het is lekker. Ongelooflijk lekker zelfs. De roergebakken blokjes kip smaken bij restaurant SãnSãn naar kip maar zijn gemaakt van sojabonen. Het blijkt een moderne variant op het eeuwenoude recept. Verder gember, knoflook, prei, wortel, pinda’s, gedroogde chili en Sichuan peperkorreltjes. Rijkelijk eroverheen gestrooid alsof het maanzaad is. Maar het is geen maanzaad. Ik neem er eentje tussen mijn vingers en zie iets wat lijkt op een minuscuul beukennotenhulsje. Het blijkt de schil te zijn van een klein vruchtje dat in eerste instantie zeer pittig is maar ook licht naar citroen smaakt. Na een tijdje voel ik een woeste tinteling en vervolgens lichte verlamming van mijn mond. Tongverdovend blijkt naast zoet, zuur en zout de vierde smaak van de Sichuan keuken. Een spectaculaire en ongekende sensatie. Niet onprettig.

Van zeekwal tot eendentong

De pittigheid van de gerechten is kenmerkend voor de Sichuan regio in China. Dat blijkt ook bij het droog gebakken tamme konijn. Alsof je een taart hebt versierd, zo bedekken de rode en groene, verse, gedroogde en Sichuan pepers het gerecht. Om af te blussen neem ik de julienne gesneden aardappels, als lucifers zo dun, bijna rauw nog en door de azijn fris zuur. Veel nieuwe smaken en voor mij onbekende producten en gerechten hebben ze. Variërend van zeekwal, kabeljauwkop, eendentong en runderlong tot vegetarische varianten van kip, ossenhaas, lamsvlees en buikspek. Maar wie liever garnalen, tofu of varkenshaas eet, ook die komt aan zijn trekken bij restaurant SãnSãn.

Hippe Chinees

Dat alles in een bepaald niet allesdaags uitziende Chinees. Bij SãnSãn lezen mensen Chinese kranten in een hippe inrichting met lege vogelkooitjes aan het plafond en wandbedekkende foto’s en teksten. SãnSãn betekent 33, het is niet alleen het huisnummer van het restaurant, het staat ook voor dubbel geluk. En dat heb je hier met zo’n keuken!

Houd je van Aziatisch eten? Check dan dit erg leuk gelegen en lekkere restaurant met Oosterse keuken.

Benieuwd naar nog meer reistips over verborgen plekken? Scroll dan naar beneden.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Rotterdamse skyline vanaf de Maas

Mini-reisgids met tips voor een dag of weekend Rotterdam

Handige informatie

Deel deze blogpost