Het Eiland van Brienenoord, de groene verrassing van Rotterdam

Als wij vroeger over de Van Brienenoordbrug Rotterdam uit reden, lag de vakantie beloftevol voor mij. Nooit keek ik toen naar beneden. Had ik dat wel gedaan dan had ik onder mij het Eiland van Brienenoord zien liggen. Een klein groen eiland in de Nieuwe Maas waar de natuur deels zijn eigen gang gaat, met dank aan een heuse getijdengeul. Waar je kunt wandelen, fietsen en struinen en waar je vanaf het stille strand naar de passerende vrachtboten kijkt met zicht op de skyline van Rotterdam.

Ruige stadsnatuur

Dit Eiland van Brienenoord ligt ingeklemd tussen de brug en dat andere Rotterdamse icoon De Kuip. Ook al is ingeklemd misschien niet de juiste woord, want er is maar één smalle ophaalbrug om op het eiland te komen. Verder ligt deze zandplaat free as a bird in de rivier. Je vindt er een combinatie van ruige stadsnatuur en industrie met een boeiende geschiedenis. Zo was het eiland ooit de thuishaven van zalmvisserijen en scheepswerven. Maar je vindt er ook een meertje dat een volgelopen oud dok is waar de tunnels voor de Rotterdamse metro zijn gebouwd. Tussen het groen staan nog een paar verroeste machineonderdelen.

Glooiende oevers en strand voor dromers

De natuur doet hier al jaren waar ze goed in is: groeien. Ik passeer een poeltje waar kikkers en padden wonen. Loop vervolgens tussen bomen met bloesems door, langs wilgen en populieren. Aan de ene kant uitkijkend over de silo’s en industrie van Feyenoord, en de kerktoren van Oud-IJsselmonde. Aan de andere kant de rivier, vrachtschepen, glooiende oevers en strand voor dromers, onder de rook van Rotterdam. Met overal kleine paadjes die jaarlijks zodra het lente wordt door een kudde Schotse hooglanders worden onderhouden.

Getijdengeul met bijzondere flora en fauna

Bijna op de kop van het Eiland van Brienenoord loopt boven mij de 12-baans weg van de Van Brienenoordbrug. Het gezoem van de brug hoor je maar het valt me op hoe stil het is als je bedenkt hoeveel verkeer daar wel niet overheen gaat. Precies daar loopt onder de brug een unieke, vertakte getijdengeul waar het verschil tussen eb en vloed anderhalve meter is. De zee bij Hoek van Holland is meer dan 30 kilometer ver weg. En toch reikt haar invloed wonderlijk genoeg tot hier. Het in- en uitstromende slib en brakke water zorgt voor bijzondere flora en fauna, zo zijn de bijzondere libelle de Vroege glazenmaker gespot en de bedreigde vlinder het Bruin blauwtje.

Wandelen, fietsen en struinen

Veel groen dus, maar er zijn ook duidelijke tekenen van de mensch. Zoals de graffiti kunstwerken op de pijlers van de brug en het volkstuinencomplex dat al sinds de oorlog midden op het eiland staat. Even verderop wordt door een groep mensen gebouwd aan de duurzame Buitenplaats Brienenoord, een centrum voor natuureducatie en cultuur. Ze noemen het een speelplaats voor alle leeftijden. Dat geldt eigenlijk voor het hele Eiland van Brienenoord. Het is een speelplaats en bijtank-oord. Voor doeners en rustzoekers.

Update winter 2023: Er is een tweede brug naar het eiland aangelegd. Daardoor zijn er flink wat bomen gekapt… Maar het wordt echt weer groen aan die kant wordt beloofd. Aan de kant van de Maas is niks veranderd.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Rotterdamse skyline vanaf de Maas

Mini-reisgids met tips voor een dag of weekend Rotterdam

Handige informatie

Deel deze blogpost