Gezellige huiskamersfeer bij hotel Oortjeshekken in de Ooijpolder

Vraag een Nijmegenaar naar een landelijk en bijzonder hotel in de buurt en die pakt een plattegrond van de omgeving en wijst aan waar je moet zijn. Dat ging zo: ‘Daal vanaf het centrum van Nijmegen de stuwwal af de Ooijpolder in, over de kronkelende Ooijse Bandijk tussen de weilanden en waterplassen door. Laat het pad links liggen dat afbuigt naar de zandstranden op de oever van de Waal. Ga verder door de polder en dan eindig je midden op de dijk, vlakbij het water van het voormalige zandwingat Bisonbaai.’ Ze wees het aan. ‘Hier net achter de dijk, daar ligt hotel, restaurant en huiskamercafé Oortjeshekken. Bijna alleen. Daar moet je zijn.’ Ik bedankte en ging.

Terras en tuin

Oortjeshekken is een ruim vierhonderd jaar oude herberg bij Nijmegen met flink terras voor de deur waar het grind onder je voeten knispert en waar het grootste deel van de dag zon is. Hier vind je wandelaars, fietsers en skaters uit Nijmegen en omgeving die even wat komen drinken en eten. Achter het huis ligt een lekkere tuin met heggen, hoekjes en zitjes. Alleen toegankelijk voor hotelgasten. Zo druk als het op het terras is, zo stil is het in de tuin. En binnen? Daar heerst een wat ouderwetse, gezellig rommelige sfeer die hoort bij zo’n oud pand. Ze noemen het ook niet voor niets een huiskamercafé. Met hout, veel hout, stierenbloedrode lambrizering, Jugendstilachtige lampen, centraal gelegen bar, leestafel, boekenkast, serre met uitzicht op de tuin en op de ooievaars die elkaar hoog op het nest afwisselen om te gaan foerageren voor de familie of familie in aanleg, dat is vanaf mijn lage standpunt niet te beoordelen. En om de hoek lekkere hangstoelen waar je goed kunt borrelen of een boek kunt lezen.

Logeren en de hele dag door eten en drinken

Wie zoals ik in het weekend in een van de twaalf kamers wil logeren, is verplicht een weekendarrangement te boeken en dat terwijl ik eigenlijk niet van arrangementen houd. Maar de plek oogt bij voorbaat zeer rustgevend en dat is precies waar ik zin in heb, dus geef ik me gewonnen en logeer, ontbijt en dineer twee nachten en drie dagen in hotel Oortjeshekken. Via een trappetje daal ik binnendoor af naar mijn kamer, een voormalig inpandig woninkje. Ik lees dat dit ook wel het schrijverskamertje wordt genoemd omdat naar het schijnt hier menig schrijver in alle rust zijn boek heeft geschreven. Wie o wie? Het is een stille, prima kamer met alle basics, een flesje ongezoet biosap uit de Ooijpolder op tafel en een deur naar de tuin. Het eten is à la carte, geen culinaire hoogstandjes, maar wel zeer oké. En ook heerlijk dat je na afloop nog maar één trap hoeft te nemen. De totaalprijs zeer schappelijk. Zie hier de ingrediënten voor een zalig weekend.

Nijmegen, wandelen, fietsen, zwemmen

Hotel Oortjeshekken is een ideale uitvalsbasis voor de gevarieerde en prachtige omgeving. Je kunt Nijmegen verkennen, een van de talloze wandelingen over de stuwwal en door het bos maken, zoals de beroemde wandelroute N70 of fietsen door de werkelijk doodstille Ooijpolder vol vogels, boomgaarden, water en pontjes. En wie echt relaxed wil doen: ga in de tuin zitten met een boek, naar het strand langs de Waal of – naakt – badderen in de Bisonbaai. Op de wateractiviteiten na heb ik alles in drie dagen gedaan, maar ik heb dan ook last van randstadstress. Desalniettemin kwam ik verkwikt thuis. Met dank aan Oortjeshekken. En dat weten al die Nijmegenaren dus al lang.

Ontdek ook mijn andere favoriete bijzondere plekjes voor een nachtje weg in Nederland.

Benieuwd naar nog meer reistips over verborgen plekken? Scroll dan naar beneden.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost