Ik neem een hap van mijn biefburger terwijl ik met een schuin oog naar de koeien in de wei kijk. Gras-klaver met geplette rogge, gerst en haver plus doperwten. Dat is het biologische menu van deze koeien dat op de omliggende velden wordt verbouwd. Voordat zij op mijn bord belanden bij het unieke Biotel Achterhoek met zijn hotel en boerderijwinkel. Ik kauw er nog eens goed op.
Circulair en duurzaam
En ik denk na. 1991. Natuurwinkels heetten toen nog reformwinkels en de bewuste klanten van nu behoorden toen tot de enigszins muf ruikende club van geitenwollensokken. Want onbekend maakt onbemind. Maar dat weerhield John en Liane Arink er niet van om een biologische boerderij te beginnen, EKO boerderij Arink. Inmiddels een volledig circulair bedrijf. Wat een vooruitstrevende en creatieve ondernemers zijn dit. Zo verbouwen ze op hun 27 hectare grond alleen maar voer voor hun eigen melk- en vleeskoeien. Van de melk maken ze een harde naegelholt kaas. Ze zorgen zelf voor de slacht en verwerking van het vlees dat ze vervolgens ook weer zelf aanbieden aan een select aantal winkels. Want de voedselketen vinden ze te anoniem, ze willen weten waar hun producten naartoe gaan. En wat is persoonlijker dan mensen laten eten en slapen op hun boerderij? Het leidde tot hun gloednieuwe Biotel Achterhoek.
Biologisch restaurant en hotel
De houtkachel in de verbouwde hooischuur brandt. Buiten loeit de wind. Op aanvraag kun je lunchen of dineren. Zo kan het gebeuren dat ik aan een heerlijke pompoensoep zit. Op tafel staan allerlei soorten sandwiches die ik stuk voor stuk probeer. Alles biologisch en lokaal. Van de eigen kazen en het gerookte vlees tot de kruiden aan toe. Voor de liefhebber: de kok blijkt ook gespecialiseerd in vegetarisch en veganistisch. Het Biotel Achterhoek is comfortabel en volledig energieneutraal. De koel- en vriescellen draaien op zonnepanelen en de warmte die vrijkomt bij het koelen, gebruiken ze om het Biotel te verwarmen. Ik blijf niet slapen maar deze plek aan de landweg tussen de velden nodigt daartoe wel uit. Met Winterswijk op een steenworp afstand. Op verzoek klimmen we omhoog en laat Liane me de kamers zien. De muren zijn in warme kleuren geschilderd. Over alles maar dan ook alles is nagedacht. Zoals over de matrassen van natuurlatex, de badkamerspullen van gerecycled plastic en de plafonds die zijn geïsoleerd met schapenwol en tweedehands kleding. De kamers zijn sober en verstild met uitzicht over de weilanden. Een geweldig rustgevende plek om bij te komen van wat dan maar ook.