Slapen in villa Oud Groevenbeek op de Veluwe

Ik vind mezelf niet zo veeleisend in het leven. Ik hoef niet rijk te zijn, mooi of beroemd. Ook materieel gezien zijn mijn dromen bescheiden: voor mij geen chique auto, nieuwe kleren of dure sieraden. Maar één wens koester ik vurig. Een eigen landgoed. Het liefst met een architectonisch juweeltje erop. Aangezien deze wens vooralsnog onvervuld is, moet ik er het beste van zien te maken. Dat ‘beste’ lukte meer dan gehoopt op landgoed Oud Groevenbeek in Ermelo. Hier kun je een suite huren in de gelijknamige villa. Al is villa een understatement, jugendstil-kasteel verwoordt beter de grandeur van dit gebouw uit begin 1900.

Rijksmonument

Ik weet niet of dit altijd het geval is, maar tijdens mijn verblijf vond er een inspectie plaats van het perceel en gebouw. Hierdoor waren alle suites van het slot en zag ik mijn kans schoon met mijn reisgenote alle blauwbaardkamers in het rijksmonument te ontdekken. ‘Oh, zie eens wat een mooi doorkijkje hier vanuit dit Rapunzeltorentje’ en ‘Wow, wat een mooie ornamenten zie je vanuit dit raam op het dak’ en ‘Hoe zou je nu toch in het bovenste torentje kunnen komen?’. Likkebaardend en me een kasteelvrouwe wanend, verkende ik alle verdiepingen van villa Oud Groevenbeek, me vergapend aan onder andere de imposante houten pronktrap, glas-in-loodramen en tegels met de voor jugendstil kenmerkende bloemmotieven, authentiek porseleinen waterclosets en de oude keuken en gelagkamer met cassetteplafond.

Uitzicht over het landgoed

Het was aangenaam sereen in de villa. In onze Laansuite beschikten we over een luxebadkamer, ruime zitkamer, dito slaapkamer en keuken. Alle voorzien van prachtige grote ramen met fenomenaal uitzicht over het landgoed. Urenlang heb ik aan de keukentafel gezeten waar ik aan linkerzijde een doorkijkje had over een met narcissen bezaaid veldje en aan rechterzijde een blik wierp over een als mini-kasteel vermomde oude watertoren, die nu dienst doet als vleermuizenhotel.

Antieke druivenkas en eigen wijn

Een door de locals intensief gebruikt fietspad meandert verder langs de grootste blikvanger: een half ingegraven, 25 meter lange druivenkas uit 1915. De laatste particuliere eigenaar van villa Oud Groevenbeek hield namelijk wel van een wijntje. In de kas huist een aantal dagen per week een gepassioneerde wijngaardier, die uit de monumentale wijnranken nog zo’n 50 flessen Chateau Oud Groevenbeek weet te persen. Als geïnteresseerde kun je een rondleiding krijgen van deze bevlogen man. Daarnaast zijn er twee manieren om de wijn ook daadwerkelijk te proeven. De eerste, waarschijnlijk zeer bevredigende, maar ook meest bewerkelijke, is vrijwilliger te worden voor Natuurmonumenten op het landgoed. De andere is om als groep een proeverij te boeken bij de wijngaardier. En ik kan je verzekeren: alleen de proefkelder betreden is al een belevenis!

Wandelen, fietsen en theetuinen

Mocht je jezelf kunnen losrukken uit deze idyllische setting, er lopen verschillende wandelingen over het landgoed. Zoals die uit de wandelgids Te gek om los te lopen. Maar je kunt ook even verderop neerstrijken in het gezellige theehuis op het landgoed, bijvoorbeeld na een wandeling in bos of hei in de directe omgeving. Ik zeg: santé!

Foto’s slaapkamer, badkamer en terras: Pauline Joosten

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost