Hotel De Heerlyckheid: fijne uitvalsbasis in de Achterhoek

Dit is een tip van: Claudia Straatmans

‘Terwijl we in deze wereld slapen, zijn we wakker in een andere.’ Het is een quote van de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges die ik op mijn kussen aantref in hotel De Heerlyckheid in Bredevoort. Daaronder de weersverwachting voor de volgende dag en een handgeschreven bericht van het team dat mij een fijne nachtrust wenst. Die nacht slaap ik als een engeltje.

Knipoog naar het verleden

En dat terwijl – of misschien juist doordat – boutique hotel De Heerlyckheid zich bevindt in een pand dat lange tijd een rooms-katholiek ziekenhuis was met de naam Sanatorium Sint Bernardus Gesticht. Huize Sint Bernardus, zoals het gebouw in de omgeving bekend staat, was lange tijd ook een bejaardentehuis en is pas zeer recent grondig en eigentijds verbouwd tot dit aangename hotel. Met links en rechts knipogen naar het verleden. Zo staat er in het trappenhuis een bidstoeltje en hangt er een kleurig glas-in-loodraam met afbeelding van Jezus. In een van de twee lange vleugels van het hotel zag ik een Portugees zwart-wit tegeltableau opgedeeld in allerlei kleinere afbeeldingen waaronder een waterval, dansende nimfen en Maria.

Boutique hotel in boekenstad Bredevoort

Niks van dat alles in mijn kamer, die is modern en strak. En comfortabel. Opvallend is het betonnen aanrecht met wastafel aan één stuk in het halletje. Met Nespresso-apparaat erop. Ook lekker: de goede douche. Maar mijn favoriet is deze keer het gevulde ijskastje. Daaruit mag ik nemen wat ik wil. Het wordt een heerlijk koel biertje na een prachtige wandeling in de omgeving. Op het bureau staat een weckpot met nootjes. Zo lig ik borrelend bij te komen op mijn goed verende bed. Ook al kan ik het niet laten om daarna nog een korte wandeling te maken door het park pal achter hotel De Heerlyckheid, gebouwd op de ooit afgegraven verdedigingswal van boekenstadje Bredevoort en lange tijd horend bij het huis. Het zwevende betonnen pad door het groen verbindt voormalige bolwerken die Vreesniet en Treurniet heten. Daarbij passeer ik een theehuisje waar de theedrinkers net weggelopen lijken te zijn, maar ook een Lourdesgrot en tbc-huisjes. Door het hek kijk ik de tuin in van het hotel met zijn enorme en deels overdekte terras, ook al is het daar het weer niet voor.

Met 7-gangen ontbijt

De volgende ochtend kijk ik juist door de glazen gevel van het restaurant de tuin in. Het restaurant is zeer knus met warm licht, mooi behang, veel planten, een boekenkast, diepe bank met Perzisch tapijt ervoor en een stoere houtkachel bij de ingang. Het zeer attente personeel van hotel De Heerlyckheid serveert een copieus 7-gangen ontbijt. Het dagmenu ligt op tafel en ik word bediend. Er komen onder andere een crostini met rillette van gerookte zalm en kervel en Amerikaanse pancakes met blauwe bessen en ahornsiroop. Maar ook roggebrood van bakker Leta met oude kaas, radijs en tuinkers. Het roggebrood is door de serveerster uitgekozen en meegenomen uit haar woonplaats in Groningen vertelt ze. Het is het smeuïgste roggebrood dat ik ooit at, verrukkelijk. Zo betrokken is het personeel hier dus. Hotel De Heerlyckheid is daardoor niet alleen een hele goede en prettige uitvalsbasis voor een wandelweekend in de Achterhoek. Het is ook een sanatorium 2.0, een hersteloord om bij te komen van wat dan maar ook.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost