Slapen bij lekkere B&B De Buitenplaats Bemelen

‘Je dacht toch niet dat de dames hier met hun muiltjes uit het rijtuig wilden stappen in de modderige mergel’, zegt Louise Oosterlee, eigenaar van B&B De Buitenplaats Bemelen in Zuid-Limburg. ‘Daarom is er door de eerste bewoners een verhoogde stoep gemaakt bij dit zomerverblijf.’

Op het Plateau van Margraten

Even daarvoor ben ik met de auto door de hoge poort de binnenplaats op gereden van deze stijlvolle 18e-eeuwse buitenplaats. Qua vorm heeft het wel wat weg van een karakteristieke Zuid-Limburgse carréboerderij. Echtgenoot Pier demonstreert de werking van de poort en even later loop ik achter hem de trap op naar de Poortkamer, die er precies boven ligt. Ik heb uitzicht over de binnenplaats aan de ene kant en de velden van het Plateau van Margraten en aan de andere kant het buurtschap Gasthuis  waartoe De Buitenplaats Bemelen behoort. Het is een ruime en prettige kamer met lekker grote kast en eigen badkamer. Terwijl de naastgelegen Blauwe kamer een eigen roze badkamer op de gang heeft. Ik zet mijn tas neer en meld mij in de voormalige herenkamer waar ik word ontvangen met een grote pot thee en heerlijke zelfgemaakte nog warme friandises. Zittend tussen het antiek en bloemig servies en met uitzicht op de parkachtige tuin.

Feestelijk ontbijt en alles zelfgebakken

En Louise kan bakken. Er zijn onder andere brownies, cakejes met aalbessen uit de eigen tuin, net als de cranberries in de cakejes met kokos en stroop. Ook het ontbijt is de twee dagen die volgen feestelijk en uitbundig. De eerste dag zit ik in de dameskamer met grandioze servieskast met ik weet niet hoeveel serviezen erin en dag twee staat de tafel gedekt in de voormalige keuken die nu de informele entree tot het huis vanaf de binnenplaats is. Grote gemene deler is de klassieke ronde tafel die middenin iedere kamer staat. Pier bakt de croissants en heeft de kersenjam gemaakt. Louise doet de rest. Een selectie van de gerechtjes: een brioche met room en jam, mousse van rabarber en framboos, eieren gevuld met basilicum (!) en ham, spinazie-roqueforttaartje, roggebrood met rozijnen en venkel – een geweldige combi – cakejes met kersen, en appelsap van appels uit weer die eigen tuin.

Wandelen, fietsen en Maastricht

Dat ontbijt is een stevige basis voor een flinke wandeling daarna. Vanuit B&B De Buitenplaats Bemelen kun je alle kanten op. Ik maakte zowel een wandeling langs de vele grotten en steengroeves in de buurt – de eerste pal voor de deur, een wandeling in het Geuldal langs kastelen in de omgeving van Valkenburg. Als ook een wandeling rond het rustige Mechelen met allemaal vakwerkhuizen. Overal heuvels en klimpartijen. Allemaal even mooi. Fietsen kan ook prima en Maastricht is nog geen kwartier rijden. Met veel goede restaurants. Ook al is even zuidelijker aan de Maas restaurant Vanille in Eijsden een aanrader. Net als een lunch of diner in de mergelgroeve van landgoed Heerdeberg in Cadier en Keer.

Authentiek

Als ik bij terugkomst in het late zonlicht op de binnenplaats sta te kijken naar de luchtballon die zacht ruisend bijna over de buitenplaats komt, gaat de poort open. Voordat ik mij heb omgedraaid, hoor ik mijn gastheer zeggen: ‘U ziet mij niet, want een B&B-heer zweet niet.’ Maar het is wel zweten geblazen om dit enorme huis in de oude staat te herstellen na de rigoureuze verbouwing in de jaren ’80. Ik vind het ook nu al een authentieke bed & breakfast waar ik graag ’s zomers en ’s winters wil logeren.

Ontdek ook de andere bijzondere plekjes voor een nachtje weg in Nederland.

Benieuwd naar nog meer reistips over verborgen plekken? Scroll dan naar beneden.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost