Kasteel Baexem, B&B met botanische tuin en zwemvijver

Dit is een tip van: Eva Kann

In Kasteel Baexem wonen spoken. Een jongetje trof ze ooit aan op zijn bed in de bed & breakfast en heeft vreselijk met ze gelachen. Hij is niet de enige geweest. Dat zegt de huidige eigenares en ze is serieus. Het zegt ook alles over Kasteel Baexem, dat is namelijk een heel gezellig kasteel. Ook al lijkt het van buiten niet op een kasteel. De kantelen en slotgracht zijn namelijk al eeuwen geleden gesneuveld. Eigenlijk is het meer een ietwat vervallen landhuis dat vooral binnen bijzonder charmant is.

Muziek luisteren voor de houtkachel

Daar zit ik in de gemeenschappelijke zitkamer in een lekkere stoel voor de spekstenen houtkachel. Met mijn rug naar de ramen en terrasdeur die toegang geeft tot de botanische tuin met kas, zwemvijver, bomenlanen, bankjes, tuinhuis en enkele terrassen. In de achtertuin van kasteel Baexem ligt de Baronsberg met een kapelletje annex Maria-grot. Het begint te schemeren. Ik kijk in de vlammen met een biertje in de hand dat ik zelf uit de keuken mocht pakken. Door een lamp beschenen gedroogde berenklauwen in een vaas in de hoek, een antieke houten flipperkast in de vensterbank. Net als een stapel boeken van de bevriende uitgeverij die hier met zekere regelmaat boekpresentaties houdt. Het is een kamer en suite maar dan op kasteelformaat.

Fresco’s

In de andere, veel grotere ruimte zijn de muren van onder tot boven in vale tinten beschilderd door kunstenaar Matthijs Röling, alsof het om oude fresco’s gaat. Behalve veel schaars geklede mensen en bomen, zie ik ook hier berenklauwen. In het midden een lange tafel die als ontbijttafel voor alle gasten fungeert. Een van mijn vriendinnen is achter de vleugel gekropen. Eronder ligt heel naturel een uit hout gebeeldhouwde hond mee te luisteren. Even later worden de gitaar en accordeon geprobeerd. Een breiende vriendin completeert mijn beeld van hoe het vroegere kasteelleven eruit moet hebben gezien.

Lekker restaurant met moestuin

Als het donker is, steken we de binnenplaats over naar het bijbehorende restaurant. We dineren in de stijlvolle zijkamer die we voor onszelf hebben. En wat is het eten lekker. Ik geniet van mijn bouillabaisse met schelpdieren en eendenborst met cavolo nero en druiven. Leuk ook: een groot deel van de groenten en kruiden komen uit de eigen moestuin. Verder werkt kasteel Baexem veel met producenten uit de streek. Net voor middernacht duik ik mijn bed in en val in een diepe slaap in mijn sobere maar prettige kamer. Mochten er vlak daarna spoken in mijn bed hebben gezeten, dan heb ik dat in ieder geval niet gemerkt.

Natuurgebieden in Midden-Limburg

Het landschap in de omgeving is zeer gevarieerd. Ik kom langs bossen, beken, vennen, heide en weilanden. Midden-Limburg blijkt hoofdzakelijk plat te zijn, met uitzondering van de terrassen in Nationaal Park De Meinweg. Je kunt overal goed wandelen en fietsen en er zijn veel mountainbikepaden. Niet ver van het kasteel meandert de Tungelroyse beek en wandel je door natuurgebied De Krang. Roermond is dichtbij, net als vestingstadje Stevensweert en de Maas die hier omgeven wordt door een oneindig aantal plassen waar behalve veel boten ook de bever weer voorkomt.

Update: De B&B is verkocht. Er zit inmiddels wel een nieuwe B&B in, maar daar ben ik zelf niet geweest. Zonder restaurant. Maar wat ik zie en lees klinkt goed!

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost