Ik heb al een rondje om de kerk gefietst en ben weer terug bij af. Nog steeds heb ik de ingang van boutique hotel The Church niet gevonden. Nergens een uithangbord. Dit is in ieder geval letterlijk een hidden gem in Arnhem, zoveel is duidelijk. Dan maar even informeren bij het overdekte portiek ernaast. Bij de bel daar zie ik een klein naamkaartje: hotel.
Frivool en met typische kerkelementen
Wie denkt dat het eenmaal binnen wel duidelijk is. Nee, niet meteen. De ingang van het hotel blijkt de vroegere ingang van de koster te zijn met aan de ene kant van de gang zijn huis en kerkelijke vertrekken, en aan de andere kant de kerk zelf. Het is een sobere lange gang met kerkbanken, veel deuren, Luthers 95 stellingen tegen de aflaatverkoop ingelijst aan de wand en hoog tegen de muur vazen met roze bloesemtakken die leven in de brouwerij verraden. Gelukkig komt er net iemand van het personeel aan, die voor mij de deur opendoet waarop zaal staat. En dan is bijna alles wat nog doet denken aan de voormalig Evangelisch-Lutherse kerk van Arnhem verdwenen. Bijna, want ik sta niet alleen midden in de kerk met zijn hoge gewelven, in The Church is een aantal typische kerkelementen bewaard gebleven: de monumentale kroonluchter, het orgel, de preekstoel, de glas-in-lood-ramen, de blauwe koepel met sterren, beschilderde plafondbalken en de houten hoge koorbanken tegen de muren.
Met restaurant en cocktailbar
Dat voormalig kerkinterieur is erg fraai geïntegreerd in hotel The Church. Deze kerk is niet alleen hotel maar ook restaurant en bar. Voor de koorbanken zijn tafeltjes gezet en kun je lekker loungen. Net als in allerlei zachtere bankzitjes. In deze kerk draait het om eten en drinken. In de lengte van het schip zijn achterin de keuken, dan een bar en verderop een cocktailbar gemaakt. The Church is heel recent overgenomen en verbouwd door het hele jonge stel Janiek van den Broeck en Bart Leussink. Waarbij hij het restaurant runt en dat moet erg goed zijn, maar ik heb andere plannen. Ik posteer me daarom op een barkruk, neem alleen een drankje en krijg er lekkere olijven bij, terwijl ik alles in me opneem. Heel smaakvol en kleurrijk is het. Met een knipoog naar Luther. Zoals de wandbedekkende streetart-schilderingen. Op de ene muur een impressie van een zwoele Maria met kruis en gelakte nagels en Luther die zijn stellingen met hamer tegen de kerkdeur spijkert. Op de tegenoverliggende muur de voor Luther kenmerkende zwaan die je ook op windvanen ziet en die hier qua schildertechniek en lichtinval wel wat weg heeft van de beroemde bedreigde zwaan van Jan Asselijn die in het Rijksmuseum hangt. Maar dan zonder het bedreigende en met frisgroene bladeren erachter.
Hangende hotelkamers
Hoog boven de zaal hangt een aantal van de hotelkamers van The Church. Te bereiken via de oude wenteltrap naar het orgel en ook hier zijn weer zitjes gemaakt van oude kerkbanken. In mijn kamer fungeert een lage kerkbank dit keer als hoofdeinde. Er is opengewerkt metaal gebruikt om plankjes, allerlei objecten en een half wandje naar het open badkamergedeelte te maken. Dat heeft wel iets Moors. Zeker in combinatie met de oranje geverfde aardse muren. Tegenhangers voor het oorspronkelijk ingetogen kerkinterieur. Vanuit mijn kamer heb ik als een engeltje uitzicht op de kerk beneden én kijk ik via een daklicht naar de beschilderde balken nu niet ver meer boven mij. Voor het slapen gaan, laat ik de verduistering via een knop naast mijn bed voor het daklicht trekken. En zo wordt het donker. Ondanks de geluidsisolatie hoor ik de muziek beneden. Dus oordopjes mee of een van de kamers in de kosterswoning proberen. Uiteindelijk zweef ik in slaap, ergens tussen hemel en aarde.