Ik heb wel eens op vreemde plekken geslapen. Zoals in een voormalige schuilkerk, uitgehouwen in de rotsen. Of een keer bovenop een tafel middenin een feestzaal die stonk naar bier en rook omdat ik na afloop niet meer naar huis kon. Niet dat ik erin grossier, maar het heeft wel wat om zo af en toe een nacht door te brengen op een afwijkende locatie. Aan dat rijtje kan ik nu slapen in een orgelkast toevoegen. Eentje die in een mooi, klein kerkje staat.
Kerk met piano en kachel
Dat kerkje had ik helemaal voor mij alleen. Dat is niet altijd zo, want B&B Slapen in het Orgel in Zeerijp is onderdeel van de activiteiten van De kleine Antonius. Soms zijn er in de kerk yogalessen, workshops of vergaderingen en dan ben je aangewezen op een kleine ruimte met tafel en stoelen die je bereikt via een smalle trap vanaf de kerkzaal. Daarboven is ook de bedstee in de orgelkast die uitzicht heeft op de kerkzaal beneden, plus een lekker dakterras. Voor de kleine keuken met douche en wc ernaast moet je beneden zijn. In feite achter de preekstoel. Heel eenvoudig, maar wel schoon. Toen ik er was, waren er geen activiteiten. Ik mocht van de hele kerk gebruikmaken. Van de grote tafels om mijn plattegronden op uit te stallen, de lekkere bank om te lezen, de kachel – die ik niet nodig had – de piano, de muziekinstallatie met cd’s, gitaren en gedichten aan de muur, en de poëziepresentatie in een kast die leek op een biechthokje. En ’s ochtends een prima ontbijt terwijl het zonlicht door de kerkramen naar binnen viel.
Korting bij een aardbeving
Al met al een hele prettige, rustgevende sfeer. Dat geldt ook voor Zeerijp. Onder de 550 inwoners bevinden zich veel kinderen, een school en dertig, veel creatieve ondernemers. Allemaal uitzonderlijk in deze flink leeggelopen streek. Al helemaal als je weet dat dit gebied te lijden heeft van de aardbevingen. Dus schijn bedriegt, het kan er van tijd tot tijd aardig onrustig zijn. Op het journaal zag ik scheuren en gestutte boerderijen maar zelf kwam ik ze niet tegen. Desalniettemin geeft B&B Slapen in het Orgel Schaal van Richter-korting bij iedere geregistreerde aardbeving tijdens je verblijf. Hoe zwaarder de beving, hoe groter de korting. Enigszins jammer dat ik dat niet heb meegemaakt, vind ik het stiekem wel.
Tips voor het Hogeland
Als je er toch bent. Wandel dan het Ommetje rond het dorp. Onderweg vind je borden met gedichten in het Grunnings over het uitzicht door de schoolkinderen gemaakt, met foto’s. Verder diverse kramen langs de weg waar je flessen zelf geperste sappen en groente en fruit kunt kopen. Dwars door het dorp loopt een geweldige fietsroute die langs veel kleine dorpen en romaanse kerken voert en je een goed beeld geeft van het fraaie Hogeland, zoals de streek wel wordt genoemd.