Echt ontspannen bij B&B Nieuw-Midhuizen in de weidse polder achter Vierhuizen

Gevel met perenboom B&B Nieuw-Midhuizen

Je ziet B&B Nieuw-Midhuizen al van ver liggen als je aan komt rijden door de Westpolder. Want parallel aan de Waddenzeedijk loopt maar één weg tussen de uitgestrekte akkers door. Met slechts om de zoveel honderd meter een door bomen omgeven boerderij. Daardoor zie ik in eerste instantie niet hoe enorm die is. En die van de buren. En eigenlijk heel veel van de boerderijen in de omtrek.

velden bij Nieuw-Midhuizen  dijk achter Nieuw-Midhuizen boerderij op het Hogeland  vooraanzicht B&B Nieuw-Midhuizen

Herenboerderij

Noord-Groningen is het land van de herenboeren. Rijke boeren met grote lappen grond die niet zelf op het land hoefden te werken maar daarvoor personeel in dienst konden nemen. Die rijkdom zie je ook terug in de boerderijen. Eigenlijk sfeervolle herenhuizen met een enorme schuur erachter, heel anders dan de gemiddelde Nederlandse boerderij. De heren waren bereisd en vaak actief in de politiek. Net als de vader en grootvader van B&B-bezitster Jacobien Louwes, die beiden in de Eerste Kamer zaten. Zij runt nu deze sfeervolle boerderij uit 1875.

kamer B&B Nieuw -Midhuizen  appeltje B&B Nieuw-Midhuizenbed B&B Nieuw-Midhuizen  overloop B&B Nieuw-Midhuizen walnootboom B&B Nieuw-Midhuizen  zitje tuin B&B Nieuw-Midhuizen

Tuin met oude notenboom

Boven in het voorhuis heeft ze twee geweldige gastenkamers gemaakt. Ruim, heerlijk stil. Zo zit ik in een antieke stoel voor het open raam van B&B Nieuw-Midhuizen in de zon met uitzicht over de tuin en oude walnotenboom, naast me een tafeltje met daarop een enorme stapel leuke boeken, waardoor ik alleen al daarom een week zou kunnen blijven zitten lezen. Hier of in een van de vele zitjes in de mooi aangelegde tuin. Daarbij is ze een geweldige gastvrouw. Niet opdringerig wel heel zorgzaam. Ze komt thee brengen bij aankomst in de kamer, op het dressoir liggen appels op een bordje met een mooi mesje met hoornen handvat en het ontbijt heeft alles wat je maar kunt bedenken. En lekker.

kwelderdijk bij Nieuw-Midhuizen  Waddenzee Unesco gebiedkwelders bij de Waddenzee  lepealaars boven de kwelders

Dichtbij nationaal park en kwelderpad

Vanuit de boerderij fiets je zo naar oneindig veel kleine dorpjes met prachtige – vaak romaanse – kerken. Of naar Nationaal Park Lauwersmeer waar ik vanuit de vogelhut een groep van 100 lepelaars zag. Vanaf het erf wandel je in een paar honderd meter naar de Waddenzeedijk. Sinds kort is daar aan de zeekant een kleine wandelroute over de kwelders van de Westpolder uitgezet en zijn er bruggetjes aangelegd waardoor je ook bij hoog water door de kwelders van de Waddenzee kunt lopen. En wie in de tuin wil zitten: op tafel in mijn kamer vond ik het boeiende boek De graanrepubliek van Frank Westerman over de Groninger graanbaronnen. Ik houd het hier wel een tijdje uit.

kerk van Garnwerd  Vierhuizenspandwijdte zeearend NP Lauwersmeer 2  lepelaars en ganzen Lauwersmeer

Deel deze blogpost

Handige informatie

  • Westpolder 22
    9975 WJ Vierhuizen
  • T 0595 401 504/608 of 06 25 26 46 23
  • Naar de website

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

  • Westpolder 22
    9975 WJ Vierhuizen
  • T 0595 401 504/608 of 06 25 26 46 23
  • Naar de website

Deel deze blogpost