B&B De Garaazje aan de Elfstedenroute in Workum

‘B&B De Garaazje. Is die naam fonetisch gespeld’, vraagt deze Hollander aan haar landlady in Workum. Niet direct antwoord. ‘Of…,’ er gaat een lichtje branden, ‘is dit Fries?’ Eefje Hunia knippert even met haar ogen, gevolgd door een ‘ja, dat klopt’. Niet een al te beste binnenkomer van mij maar het doet niets af aan onze prille weekendrelatie. Joyeus wordt de deur naar het voorportaal van de garage opengedaan. Ik stap naar binnen, doe mijn wandelschoenen uit en voel me thuis.

Licht en industrieel

Vandaar volgt nog een deur, nu naar B&B De Garaazje. Een garage die een paar jaar eerder door Eefje en haar man is verbouwd tot een heerlijk lichte mini-bungalow. Licht doordat een groot deel van het dichte dak is vervangen door een glazen puntdak. Met een ingenieuze stok met haak trek ik ’s avonds de horizontale rolgordijnen dicht. Er zitten stevige houten balken in, een deel van de bakstenen is zichtbaar, alles robuust. Het is een combinatie van industrieel en klassiek. Overal vloerverwarming zowel in het woongedeelte als in de badkamer, lekkere stoelen, een grote kast met handdoeken en allerlei servies en bestek, een waterkoker en Nespresso-apparaat, een praktische ronde tafel en een deur naar het eigen beschutte en zonnige terras. In deze bed & breakfast in Workum houd ik het wel een tijdje uit.

Ontbijt per trolley

B&B De Garaazje ligt achter het huis maar zit wel met een tussenruimte aan het woonhuis vast. Daardoor is er veel privacy. En het is slim. De volgende ochtend wordt op de afgesproken tijd op de deur geklopt dat het ontbijt klaarstaat. Tegen de tijd dat ik er klaar voor ben, doe ik de deur open en vind aan de andere kant een trolley die ik naar de eettafel rol. Daarop vind ik alles voor mijn ontbijt. Ik had een paar verzoeknummers en daar is allemaal heel fijn aan voldaan.

Tips voor Workum en omgeving

Een weekend lang is B&B De Garaazje mijn prettige vertrekpunt voor de verkenning van Zuidwest-Friesland. Om te beginnen van het rijke en historische Workum met zijn prachtige marktplein met Waag, kerk en stompe toren. Daarnaast maakte ik vanuit Workum onder andere een rondwandeling, een zogeheten camino, horend bij het St. Odulphuspad. Dwars door de weilanden, over de oude Zuiderzeedijk naar Hindeloopen. Ook al zo’n mooi stadje. En ook een van de Friese Elf Steden. Net als Sneek waar ik in een erg goed restaurant belandde. Fietsen in Gaasterland, varen naar de Friese meren, je kunt het er allemaal. In mijn reisgids vind je meer tips voor Workum en omgeving.

Zomer en winter aantrekkelijk

Als ik bij het afrekenen in gesprek raak, word ik uitgenodigd voor koffie met taart. Daar hoor ik dat de kleurrijke en abstracte schilderijen die in de bed and breakfast hangen door Eefje zelf zijn gemaakt. Fraai. En Henk blijkt als kleine jongen met de beroemde voddenboer en realistisch schilder Jopie Huisman en zijn zoon Pepy gevist te hebben. Jopie kwam in de bakkerij van Henks vader brood halen dat hij als aas gebruikte. Grappige inside information omdat in het Jopie Huisman Museum aardig wat aandacht is voor Jopie en het vissen. Zo stap ik naar buiten met voor de deur de Diepe Dolte, een breed water dat onderdeel uitmaakt van de Elfstedenroute en toegangswater is naar de Friese meren. Hitte of ijs, bij B&B De Garaazje zit je op de eerste rang.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

De fraaie gevels van de huizen aan Súd in Workum

Mini-reisgids met tips voor een dag of weekend Workum

Handige informatie

Deel deze blogpost