Prachtig Post-Plaza Hotel & Grand Café in Leeuwarden

Zoals ieder Nederlands dorp een dorpsstraat heeft, zo heeft ieder Duitstalig dorp een hotel Post. En één Nederlandse stad: Leeuwarden. Dat heeft hotel Post-Plaza. Binnen kijk ik naar de in het oog springende opengewerkte, besneden houten hoogspanten van de overkapping van wat honderd jaar geleden gebouwd werd als wachthal van het postkantoor en nu het grand café van het hotel is.

Eerst klooster, toen postkantoor, nu hotel

Middenin de ruimte staat een enorme bar die baadt in warm licht. Ik draai rond en zie de fraai bewerkte zuilen en bogen die de hal dragen, begin 20e eeuwse variaties op Griekse klassiekers. Achter iedere boog bevond zich vroeger een balie waar je terecht kon voor je postzaken. Heel herkenbaar. Zeker ook omdat tientallen Nederlandse postkantoren tussen 1875 en 1900 zijn gebouwd door dezelfde rijksbouwmeester C.H. Peters. Postkantorengotiek wordt zijn stijl wel genoemd: rode bakstenen met smalle banen lichte stenen, net een grote spekkoek. En met kenmerkende puntig uitlopende gevels met nissen en kleine torentjes. Zijn beroemdste en meest uitbundige postkantoor is het huidige Magna Plaza in Amsterdam.

Antiek, design en comfort

Zo donker als het in die postkantoren was, zo licht en open is alles nu. Doorkijkjes, tafels, zitjes, diepgele muren, zachtgrijs en antraciet, hout en steen, zeer sfeervol. Ook mijn hotelkamer is harmonieus en een mooie combinatie van antiek (kast), design (opengewerkte enorme houten lamp) en comfort (prinsessenbed en lekkere badkamer). Aan alles is bij hotel Post-Plaza aandacht besteed. Van het ontbijt met alles erop en eraan in het grand café tot extreem behulpzaam en vriendelijk personeel. Zo word ik de dag voor vertrek naar Leeuwarden gebeld. Of ik nog vragen heb. Of ze bijvoorbeeld kunnen adviseren en mij helpen bij het parkeren in de binnenstad.

Sinds 1500

Het geeft de locatie nog wat extra cachet als je weet dat hier rond 1500 al een klooster werd gebouwd. Sowieso bijzonder dat er vandaag de dag een pand staat. De Duitsers waren namelijk aan het einde van de Tweede Wereldoorlog van plan om bij hun vertrek het postkantoor op te blazen dat ze sinds begin mei 1940 bezetten. Ze hadden 35 kilo dynamiet in de kelder geplaatst maar het verzet kreeg er lucht van en verving het door nepladingen. Begin 2016 is hotel Post-Plaza toe aan een nieuw hoofdstuk. De verf is nog maar nauwelijks opgedroogd. Het afgelopen jaar is gewerkt aan een enorme verbouwing waarbij het naastgelegen bankgebouw via een glazen gang onderdeel is geworden van het hotel. Eigenlijk zou het hotel nu een nieuwe naam moeten hebben: hotel Post-Bank.

Ontdek ook de andere bijzondere plekjes voor een nachtje weg in Nederland.

Benieuwd naar nog meer reistips over verborgen plekken? Scroll dan naar beneden.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost