Design vakantiehuis De Takomst in IJlst

De vakantiehuizen die ik ken voor groepen zijn vaak hufterproof: skyleren banken, Ikea-servies… Dus wat een verrassing is vakantiehuis De Takomst in Elfstedenstad IJlst. Alles design en uitermate duurzaam. Op de foto’s op de website zie ik een enorm kunstwerk aan de keukenmuur, onmiskenbaar van Claudy Jongstra, die ik zeer bewonder. Ik reserveer.

Vakantiehuis in IJlst met overtuin

Eenmaal in Zuidwest-Friesland rijd ik langs water met de beroemde overtuinen van IJlst. Een van die overtuinen hoort bij vakantiehuis De Takomst dat op de kade ingeklemd ligt tussen een werf en een rijtje andere huizen. Niks dat verraadt dat achter de voordeur een 35 meter lang smal pand zit. Achter elkaar loop je langs een leestafel of vergadertafel – of waar je die ook maar voor wilt gebruiken – een ruim zitgedeelte, een hele lichte en open keuken met eettafel plus tot slot nog een zitkamer. Alles zonder deuren. Maar wel zo dat je je op allerlei plekken kunt terugtrekken. Ontworpen door een architectenbureau volgens het principe vorm volgt functie. Geen fratsen, maar een zeer strak, functioneel huis. De knussigheid komt zodra we met z’n allen en alle flessen drank en dampende schalen aan tafel zitten.

Energie-autonoom

Officieel kun je met z’n elven in dit vakantiehuis in IJlst slapen. Al vind ik acht à negen wel zo prettig gezien de vier slaapkamers en twee badkamers op de bovenverdieping. Eén badkamer heeft een langgerekte ovale opening in de muur met daarachter twee douches. Een van de speelse elementen. Voor dit huis van de toekomst, zoals de vertaling luidt van De Takomst, zijn vrijwel uitsluitend herbruikbare materialen gebruikt. Het is energie-autonoom en heeft zonnepanelen, zonnecollectoren, een warmtepomp en warmte-koude opslag. Geen gas dus, wel vloerverwarming. In de aangrenzende garage is een indrukwekkend hok met alle apparatuur. Duurzaam plus plus.

High-end apparatuur en spullen

Binnen aardse kleuren op de muren en steunpilaren die terugkomen in het meubilair en het wandkleed. Door alle mooie apparatuur en spullen lijkt dit huis meer geschikt voor een zakelijke bijeenkomst dan voor een familiereünie. Zo hangt bijvoorbeeld pal naast de Gaggenau keuken heel gewaagd het wollen wandkleed van Claudy Jongstra, een gevaar voor kleine grijpgrage kinderhandjes, ook al lijken die er nog geen grip op te hebben gekregen. Verder onder andere een B&O geluidsinstallatie en tv, en Iittala servies en glazen die je overigens niet moet laten vallen, want dan betaal je wel de hoofdprijs. Via de grote schuifpui in de keuken kom je bij het terras en de picknicktafel waar we in onze zomerse week regelmatig aten. Behalve onze stemmen en het gekletter van het bestek, borden en glazen doodse stilte en uitzicht op de tuin en op een eindeloze polder voor het zen-gevoel.

Met elektrische sloep

Maar grootste troef van deze groepsaccommodatie in IJlst is de elektrische sloep die in de sloot achter de tuin ligt en waarmee je zo de uitgestrekte Friese meren op vaart. Onderweg molens, boerderijen, dorpen, weilanden, riet, vogels, veel zeilboten, platbodems en jachtjes, zeg maar het typisch Nederlandse landschap. Lekker eten doe je om de hoek in dit goede restaurant in Sneek. En het is een leuke boottocht naar het Heegermeer en Woudsend: en dan onderweg aan een openbare steiger aanleggen om te zwemmen en te picknicken of doorvaren naar dit heerlijke restaurant aan de kade. Wat wij allemaal deden. Want je kunt echt alle kanten op daar vanuit De Takomst.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost