Restaurant Le Petit Bistro in Sneek, fusion in Friesland

Local fine dining is de ondertitel van restaurant Le Petit Bistro in Sneek. Want de Franse keuken van dit restaurant maakt deels gebruik van Friese, lokale producten. Nieuwsgierig stap ik dit hele kleine zaakje binnen aan de rand van de stad, veertien mensen kunnen erin en ik ben een van de gelukkigen.

Jonge lefhebbers

Jeroen van der Geest en Benthe Smithuis zijn lefhebbers, zoveel is duidelijk voordat ik één voet binnen heb gezet. Begin 20 zijn ze en sinds januari 2021 hebben ze dit Franse restaurant in Sneek Le Petit Bistro overgenomen. Middenin de pandemie. En het restaurant had al een goede naam, om de druk nog maar eens wat op te voeren. Ze lijken er niet onder te lijden. Benthe ontvangt, neemt de tijd zonder opdringerig te zijn. Ze komt en gaat, legt uit, licht toe als ik erom vraag. Het gaat erom dat ik op mijn gemak van mijn eten en drinken kan genieten en een mooie avond heb, zo zegt deze gastvrouw en sommelier. Het wordt me makkelijk gemaakt. Ik hoef alleen maar te zitten en het aantal gangen te kiezen. Dat ik geen toetje wil, is geen probleem dan krijg ik niet één maar twee tussengerechten, want vier gangen is het minimum. Bij de drank is er keuze uit een wijn-, bob- of non-alcoholisch arrangement. Perfect voor mij die nog terug gaat rijden naar mijn heerlijke B&B in Workum.

Geraffineerde bereidingen

Maar laat de avond eerst maar beginnen. En wel met een glas hele lekkere prosecco plus de extra te bestellen oesters. Die zijn zo vreselijk zacht en vol van smaak, ik kan me geloof ik geen lekkerdere herinneren. Ze worden gebracht door Jeroen van wie tot nu toe alleen zijn hoofd zichtbaar was achter de hoge bar waar alles gebeurt. Bij iedere gang volgen geweldige verhalen over bereidingen. De één nog geraffineerder dan de andere. Zoals de gel van limoen bij de oesters met gin en een beetje suiker om de smaak extra op te halen zonder dat het zuur overheerst. Ik kan het gewoon niet navertellen allemaal. Waanzinnig waren de spruitjes die samen met meiknol en gepofte knolselderij bij de Angus ossenhaas kwamen. Ik had het idee dat er wasabi was gebruikt. Hij bezwoer dat het niet zo was en legde uit dat de spruiten met suiker waren ingesmeerd en dat de suiker ze van binnen extra spicy maakt. Het enthousiasme waarmee hier geëxperimenteerd wordt, is aanstekelijk.

Verfrissend

De naam Le Petit Bistro hebben ze ook overgenomen en zou je op het verkeerde been kunnen zetten, want dit is zeker geen keuken van een bistro. Neem de zelf gemaakte zuurkool bij de rouleau van kip die gevuld is met allerlei paddenstoelen en romig is door de boter en jus van truffel. Er volgt verrukkelijke snoekbaars uit het IJsselmeer waar allerlei varianten van komkommer een lekker frisse aanvulling bij zijn. Als ik tot slot thee bestel, wordt me gevraagd of ik friandises wil. Ook dat is verfrissend. Zeker voor iemand als ik, die als er dan iets voor mijn neus staat, alles wil proberen. Zeg maar rustig alles opeet. Nu word ik tegen mezelf in bescherming genomen. Niet alleen over eten en drinken maar ook over al dat soort dingen denken ze na bij restaurant Le Petit Bistro.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost