Restaurant Eindeloos in Leeuwarden, what’s in a name?

Ik heb nog nooit een koe gekocht. Laat staan een heel beest bij mijn vader. Maar Willem Schaafsma van restaurant Eindeloos wel, want dan weet de chef-kok en eigenaar precies wat hij krijgt. Bijkomend voordeel: zijn vader is boer. Bijzonder is ook dat Schaafsma zoekt naar een slachterij in de buurt van de boerderij. Dan hoeft het dier niet zo lang op transport. Zoals hij ook zijn groenten en vis in de buurt inkoopt. Seizoensproducten uit de regio, duurzaam en allemaal van bevlogen mensen, zo zegt hij zelf, ‘de een is biologisch, de ander werkt logisch’.

Aangesloten bij Slow Food Nederland

Kun je bevlogenheid proeven? Volgens mij wel, in ieder geval van de chef-kok van restaurant Eindeloos. Al was het maar omdat de smaken in de gerechten zo perfect op elkaar zijn afgestemd, zacht en creatief. Het is natuurlijk niet voor niks dat hij is aangesloten bij Slow Food Nederland. Het is ondoenlijk om alles op te noemen wat ik at, maar voordat mijn neus en buik de kans kregen om me jaloers te laten maken door dat wat voorbij kwam voor de buren, stonden de eerste twee amuses al op tafel. Met brood en een witte geitenboter erbij, zo goddelijk dat ik me vreselijk moest inhouden om niet te veel brood te eten. Het werden vier amuses bij de vier gangen. Zalig vond ik de zacht gegaarde makreel met knapperige spierinkjes, kokkels, langoustine, spinazie, spinaziecrème, mosterdkruid en postelein. En wie at ooit zuurkool met zuurkoolcrème, gerookte hollandaisesaus, een kwartelei en gebrande mosterd? Het klonk niet als een aantrekkelijke combinatie maar lekker dat het was. Net als de jus van thee bij de reerug.

Veel groenten

Er is geen menukaart omdat de kok hele beesten verwerkt en alleen met verse spullen wil werken. Met veel groenten ook. Dus kies je het aantal gangen en geef je aan wat je niet wilt eten. Behalve het eten en de wijn – zelfs biodynamische witte wijn – speelt ook de entourage mee. Die was ongedwongen en sfeervol. Mijn uitzicht: mensen die aan hebben waar ze zin in hebben, genoeg op afstand zodat je niet in elkaars meeluisterzone verkeert, toch knus dichtbij, oudblauw, grijs en zwart-witte kleuren, hout en plavuizen en planten die op hun kop hangen voor het raam. Het hoofd van de bediening hield bij hoog en laag vol dat ze echt waren. Dus dat geloof ik dan maar, zeker omdat het personeel zo aardig was. De chef-kok heeft het restaurant met de naam erbij overgenomen, beter kon niet, want Eindeloos is precies wat het is.

Als je van slowfood houdt, check dan ook dit erg lekkere slowcooking restaurant in Winschoten.

Benieuwd naar nog meer reistips over verborgen plekken? Scroll dan naar beneden.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost