Uitwaaien bij B&B Op de vlakte achter de Waddenzee

Dit is een tip van: Marijke Hoen

Je zult het maar benauwd krijgen van bos en er moeten opgroeien. Aldus Else Beishuizen. Als je het dan zelf voor het zeggen hebt, is de keuze snel gemaakt. En dus staat haar huis en bed & breakfast Op de vlakte. Aan een doodlopend landweggetje in het weiland met aan drie kanten uitzicht over de velden. Aan de rand van buurtschap Bollingawier in het noordoosten van Friesland. Aan de rand van Nederland. Tomtom kan de B&B niet vinden.

Alleen op de wereld

’s Nachts rukt, zuigt, beukt en fluit de wind. De balken kraken maar het huis staat standvastig te zijn en het is spannend en ontspannend tegelijk om dat van onder de dakpunt allemaal te horen en te merken dat het bed niet beweegt en het huis goed geïsoleerd is. De volgende ochtend informeer ik of het een stormachtige nacht was. Nee dat was het niet, de wind heeft hier gewoon vrij spel en er is nul bescherming in de buurt. Dan tel ik het maïs van de buren in de zomer niet mee. Met het blote oog zie ik de dijk van de Waddenzee een paar honderd meter verderop vanuit de voorkamer van het woonhuis. Bij mooi weer schijn je zelfs de zeilen van de boten te kunnen zien.

Vrijstaand met privéterras

Ik zit aan de ronde tafel aan het raam met een gebakken eitje, suikerbrood, sap en veel meer. De houtkachel brandt vrolijk en op verzoek krijg ik allerlei prettige tips van deze goudsmid die zeer mooie ringen maakt en restaureert, en die daarnaast ook tekent en schildert. Het resultaat hangt in B&B Op de vlakte, een vrijstaand gebouwtje met privéterras dat grenst aan het woonhuis en dat je voor jezelf hebt. Beneden een keukentje en hele prettige badkamer, boven het bed en lekker zitje met veel boeken en informatie over de omgeving. Weet wel dat alle wanden schuin zijn en je aan één kant van het bed alleen aan het voeteneind eruit kunt.

Uitvalsbasis voor Noordoost-Friesland

B&B Op de vlakte is een goede uitvalsbasis voor de omgeving. Ik ervoer de leegte door het historisch wandelpad van Dokkum naar Holwerd te lopen. Je kunt ook wandelen langs de Waddenzee en dan bij Paesens-Moddergat het Lauwersmeer oversteken via de dijk en zelf gevangen duurzame vis eten bij restaurant ’t Ailand op de pier in Lauwersoog. Op de terugweg reed ik over een pikdonkere weg waar ik niet één auto tegenkwam. En dan terug op honk vanaf het terras Orion tussen alle andere duizenden sterren zien stralen.

Ontdek ook de andere bijzondere plekjes voor een nachtje weg in Nederland.

Scroll naar beneden voor nog meer bijzondere adressen.

Deel deze blogpost

Handige informatie

  • Berchhuzen 2-4
    9137 CG Bollingawier
  • T 0519 561 136 / M 06 57 32 86 15
  • Naar de website

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

  • Berchhuzen 2-4
    9137 CG Bollingawier
  • T 0519 561 136 / M 06 57 32 86 15
  • Naar de website

Deel deze blogpost