Zelf gevangen duurzame vis bij restaurant ’t Ailand op de pier van Lauwersoog

Al jaren staan de Goede Vissers iedere zaterdag in Amsterdam op de biologische boerenmarkt bij de Noorderkerk. Met door hen zelf op verantwoorde wijze gevangen vis. Bijvangst gaat bij deze vissers niet terug het water in, die wordt verkocht. Wijting is niet alleen voor de kat leer je hier. Dus toen ik hoorde dat ze restaurant ’t Ailand hadden geopend in Lauwersoog was ik heel nieuwsgierig wat ze daar dan zouden maken.

Dwars door Nationaal Park Lauwersmeer

Na ruim een half uur in de stromende regen snoeihard door Nationaal Park Lauwersmeer te hebben gefietst door hoofdzakelijk open gebied, eerst langs een breed water met boten, daarna langs deels ondergelopen velden met in de verte koeien en paarden wazig door de regensluier, met daarachter het Lauwersmeer, wandelpaden scannend uit mijn ooghoeken, vervolgens door stukken bos en uiteindelijk over de lange dijk naar Lauwersoog om tot slot na de hele haven gerond te hebben, praktisch op het uiteinde van de pier totaal doorweekt bij de keet van ’t Ailand neer te strijken, is het eerste wat eigenaresse Barbara vraagt: ‘Wil je een handdoek?’ Ze had geen betere vraag kunnen stellen.

Proeflokaal, streekwinkel en informatiepunt

Binnen is het knus. Met een grote kachel, een kleine bibliotheek, een wand vol flyers en een hoek waar je niet alleen kookboeken kunt kopen, maar ook allerlei lokale lekkere dingen, zoals Waddenproducten. Aan de ene kant kijken de ramen uit op de vissersboten in de haven en de kruidenplanten die in bakken aan de reling hangen en aan de andere kant op zee. Buiten hangt een groot bord waarop staat dat ze slow fish verkopen en het restaurant noemen ze proeflokaal. Die titel past goed bij de ongedwongen sfeer. Je moet zelf bestellen aan de bar.

Slow fish zonder toeters en bellen

Als ik van de eigenaresse wil weten welke drie vissen ik krijg als ik de visvaria neem, is het antwoord dat de keuken dat bepaalt en dat ze zelf geen idee heeft. Even later beent haar partner Jan in zijn schippersbroek door het lokaal. Die brengt schol, griet en poon bij de buren. Ik neem van de dagkaart eerst een zalmkomkommersalade en daarna zeebaars met gestoomde oester, kreeftkaviaar en wilde zwarte rijst. Zonder toeters en bellen klaargemaakt waardoor je alles afzonderlijk goed proeft. Errug lekker allemaal daar bij ’t Ailand. Tegen de tijd dat de keuken dichtgaat, is het buiten droog, net als mijn kleren. In de avondzon fiets ik langs de Waddenzeedijk naar mijn heerlijke logeeradres.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost