Spaak: koffie & koers, gezellige koffiebar en fietsenwinkel

Noem het vrouwelijke intuïtie, maar ik liep binnen bij fietsenwinkel, koffiebar en lunchtent Spaak: koffie & koers en ik wist dat de eigenaar een vrouw was. Niet omdat er een vrouw achter de bar stond en hele goede koffie zette. Ook niet omdat er lekkere taarten waren. Zeker niet. Het was toen ik het trapje afging naar de werkplaats. Ik kwam in een knusse ruimte met bakstenen open kasten en fleurige juten koffiezakken. Toen keek ik naar de vloer. Nooit eerder zag ik middenin het bastion van mannen, modder en olie een Perzisch tapijt. Dat deed ’t hem.

Alles voor de wielrenner

Even vragen aan de barista en verkoopster of het klopt wat ik denk. Het blijkt dat ik sta te praten met Henrieke Wijnsma die in 2016 Spaak: koffie & koers heeft opgezet. Omdat ze een ontmoetingsplek voor wielrenners miste in Groningen City. Een plek waar je tijdens of na een tocht uit kunt blazen met koffie en iets te eten. Al dan niet verantwoord. Waar je met elkaar op televisie naar wielerwedstrijden kijkt. Waar vandaan ieder weekend wielertochten worden georganiseerd en waar je een fiets kunt laten repareren of koopt net als fietshelmen, brillen en andere onmisbare spullen voor de fietsliefhebber. Aan de muur hangt een T-shirt met de tekst If you think – you’re in control – you’re not fast – enough. Op de leestafel het boek Vrouw & Fiets.

Multiculturele koffietent

Spaak: koffie & koers is een echte hang-out voor fietsers. Naast de bar is een rek waarin je bij binnenkomst je racefiets kunt hangen. Ideaal, want hoe vaak is het mij al niet overkomen dat ik zonder (zwaar) slot op pad ging en dan onrustig wat zat te drinken omdat mijn fiets onbeveiligd tegen de gevel stond. Ook leuk: de lampen zijn gemaakt van fietswielen en er zitten sjorbanden om de tafels om de planken bij elkaar te houden. De muren zijn ruig gepleisterd. Een paar mannen sleutelen aan hun fiets, je hoort de schoenen van in en uit lopende wielrenners op de vloer klikken. Het is een gezellige mengeling van mannen en vrouwen, wielrenners en niet-wielrenners. De multiculturele samenleving van Groningen zit hier koffie te drinken met laptop op schoot. Dat maakt deze fietsenwinkel annex wielercafé alleen al tot een unieke plek. Een prestatie om dat voor elkaar te krijgen. Hoorde ik daar iemand iets zeggen over een vrouwelijke eigenaar?

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost