Slapen in de voormalige doktersvilla Moushouk aan het Oldambtmeer

Het was de dorpsarts die in 1913 aan de rand van Oostwold een mooie villa met veel ramen liet bouwen. Negen artsen zouden er in Moushouk wonen en praktijk aan huis houden. Totdat dokter nummer tien het wel mooi geweest vond. Die wilde in het centrum zitten en niet in die uithoek (houk) waar ze boerenkolen (mous) verbouwden, de moushouk. Daarbij, het huis was in geen jaren opgeknapt. Dat laatste klonk Henriëtte en Jaap als muziek in de oren en dus kochten ze in 2005 een vervallen huis om het helemaal naar hun hand te zetten en er een B&B van te maken.

Authentieke details

Ettelijke lagen behang krabden ze van de muren. Op zolder vonden ze handtekeningen van de bouwers op de balken, ze herstelden vele authentieke details, brachten het huis terug in de oorspronkelijke stijl, kochten daarvoor ook een kleurstalenboek uit lang vervlogen tijden en kozen daaruit bij elkaar horende series kleuren. Voor de muren en de houten vloeren. En om het compleet te maken werden markten en winkels afgestruind voor tafels en stoelen uit dezelfde periode.

Voormalige spreekkamer met apotheek

Na twee jaar klussen in de avonduren en weekenden ging bed & breakfast Moushouk open. De twee gastenkamers waren klaar en de voormalige spreekkamer met apotheek was omgebouwd tot ontbijt- en zitkamer voor de gasten. Daar wordt mij ’s avonds een glas wijn aangeboden, staat ’s ochtends het Groningse ontbijt klaar, inclusief het Dagblad van het Noorden en kijk ik thee drinkend uit over het Oldambtmeer. Beiden lopen even langs om te controleren of alles in orde is en vertellen bevlogen over hun verbouwingsproject. Hun liefde voor dit huis zie je en voel je overal. Ook zonder dokter knap je daar enorm van op.

Wandelen langs de Ruiten Aa

Voor wie wil bewegen. Iets zuidelijker is zeer recent het mooie Westerwoldepad uitgezet. Dat volgt zo veel mogelijk het beekdal van het meanderende riviertje de Ruiten Aa. En daarna eten bij het verrukkelijke slowcooking restaurant ’t Backhuys.

Ontdek ook mijn andere favoriete bijzondere plekjes voor een nachtje weg in Nederland.

Benieuwd naar nog meer reistips over verborgen plekken? Scroll dan naar beneden.

Deel deze blogpost

Handige informatie

  • Huningaweg 1
    9682 PA Oostwold (Oldambt)
  • T 0597 671 916 / 06 15 467 674
  • Naar de website

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

  • Huningaweg 1
    9682 PA Oostwold (Oldambt)
  • T 0597 671 916 / 06 15 467 674
  • Naar de website

Deel deze blogpost