B&B Bij Bakx in Borne: thuis bij de kunstenaar

Dit is een tip van: Carla van Delft

Kon ik die geur van de limoen- en citroenboom maar laten ruiken. Zo intens. De boompjes staan in grote potten in de serre van B&B Bij Bakx in Borne. De bloesems zijn net uitgebloeid maar iedere keer dat ik de voordeur opendoe, komt die zoete geur mij tegemoet. Met de zon, het uitzicht op de tuin met zijn fruitbomen, de houten tafel met rododendron-takken en met al het aanwezige antiek, de vintage, schilderijen en beelden erbij roept deze serre annex orangerie een mediterrane sfeer op. In een bed & breakfast in Twente.

Het huis als expositieruimte

Floor Bakx-Joosten is eigenaar van B&B Bij Bakx en kunstenaar. Ze schildert van abstract tot naakten en maakt objecten waarbij met name de paspoponderdelen me opvallen, meestal in wat ongelukkige poses verkerend. Haar huis is in feite expositieruimte. Ook op mijn kamer veel kunst. Zoals een ouderwetse glazen bijzettafel met zelf ontworpen object erin en geglazuurde pentekeningen tussen de kleurige badkamertegeltjes. Naast lekkere bedden, klassieke leesstoelen, bladerboeken, antiek dressoir en verrijdbaar kledingrek, waartussen ik me meteen thuis voel. De kamer ligt helemaal aan het einde van het vrijstaande huis en is heerlijk stil. Er loopt alleen een doodlopend weggetje langs dat nog geen 100 meter verderop eindigt bij de Mariakapel van Borne.

Woonkeuken met haardvuur

Omdat het nog te koud is om te ontbijten in de serre, zit ik ’s ochtends in de woonkeuken terwijl het houtvuur op tafelhoogte naast het fornuis brandt. Ik kom niet meer weg. Wil niet meer weg. Er staan veel lekkere dingen op tafel en Floor is een energiek mens met boeiende verhalen, ook al vermoed ik dat als je zin hebt om niets te zeggen, het ook prima is. En wat een plek, vol uiteenlopende spullen die wonderwel bij elkaar passen. Van kunst tot kitsch. Neem de keukenkast: antieke schalen, al dan niet gebloemd, het hoofd van een prima donna waar de bloemen uitsteken, diverse aardewerken vissen, kandelaars, vazen. Bij het afscheid geeft Floor mij de woeste bos rododendron-takken uit de serre mee. Die staan een week later bij mij thuis in volle bloei, waardoor ik het gevoel heb dat ik een stukje van die heerlijke B&B Bij Bakx heb meegenomen. Als ik een nieuw huis vind, dan weet ik wie ik ga vragen om het in te richten.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost