Logeren en loungen op het landgoed van hotel Gaia bij Deventer

Dit is een tip van: Jeanette van der Wees

Ooit werd ik wakker met uitzicht op een bruine beer. Die was niet ver van mijn tent vandaan bezig om een in de boom opgehangen rugzak met eten open te rijten van mensen die van plan waren nog een aantal dagen door de bergen te gaan trekken. Geen idee of dat gelukt is. Ik vermoed van niet. Dat alles zag ik half slapend door de zojuist geopende voorgevel van mijn tent. Hoog in de bergen in Yosemite Park in Amerika. Nu ben ik in Nederland. Toch ook weer met een niet bepaald alledaags uitzicht voor een stadse zoals ik. Deze keer kijk ik vanuit mijn bed naar twee eekhoorns die aan het dollen zijn in de bomen recht voor mijn kamer. Die bomen maken deel uit van het Engelse landschapspark op landgoed Nieuw Rande dat in 1856 vlakbij Deventer is aangelegd door tuinarchitect Zocher. Degene die ook het Vondelpark in Amsterdam en Het Park in Rotterdam heeft ontworpen. Op dat landgoed ligt hotel, restaurant en café Gaia.

Idyllisch slapen en eten bij hotel Gaia

Ik had ook een kamer aan de andere kant van het huis kunnen nemen en dan keek ik uit over de vijver en over de weilanden met bomen, koeien, het paard en de ezels. Allemaal heel idyllisch. Die kamers zijn nog niet verbouwd en zijn fantastisch ouderwets. Met marmeren wastafels zoals mijn opa en oma die hadden. Maar het plan is om overal themakamers van te maken. Daar moet je van houden. Gelukkig is en blijft het beneden een relaxte combi van klassieke grote ruimtes met open haarden en enorme ramen plus trendy inrichting. Aangezien je niet voor een bepaalde tijd hoeft te ontbijten, zaten wij heerlijk met z’n tweeën als enigen op het bordes annex terras met onze cappuccino in de zon te genieten als undercover landhuiseigenaren. Wetende dat niet veel later alle wandelaars en fietsers uit de omgeving van Deventer hier neerstrijken om appeltaart te eten of te lunchen. Zowel in de zomer als de winter lijkt het me hier zalig. De ene keer op het terras de andere keer voor de open haard. Ze houden bij hotel Gaia van biologische en lokale producten en koken vooral mediterrane gerechten en hapjes uit het Midden-Oosten. Eindelijk ook eens veel keuze voor vegetariërs. Dat mijn in de buurt wonende neef met zijn familie hier bijna ieder weekend komt uitwaaien en uithangen, kan ik me goed voorstellen.

Mountainbiken, fietsen of wandelen

Het is ook een prima uitvalsbasis voor van alles en nog wat. Zo kun je wandelen op het landgoed van hotel Gaia zelf, maar ook wandelen langs andere landgoederen in de buurt. Bijvoorbeeld met de wandelgids De mooiste landgoedwandelingen in Salland. Of wandelen of fietsen over het Hanzestedenpad, langs de uiterwaarden over de mooie bomendijk waar ik zelf ook liep, mountainbiken op een van de Sallandroutes of rondkijken in Deventer.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost