Ongedwongen wandelhotel Tante Sien in Vasse

Naar Twente wilde ik al een tijdje. Wandelen in dat glooiende open landschap met velden, bossen, beken, zwerfkeien en Mariakapelletjes. Dat ik bij Tante Sien in Vasse beland, is dankzij journalist John Jansen van Galen. Volgens hem is hotel Tante Sien een typisch voorbeeld van een wandelhotel. De eisen die hij aan zo’n hotel stelt, beschreef hij eens in de NRC. De meeste daarvan spraken mij wel aan, zoals daar zijn: de ligging. Een wandelhotel ligt aan de rand van of middenin een uitgestrekt wandelgebied. Ten tweede moet de wandelaar er zich welkom weten, ook met druipende jas. Drie: het moet er niet te formeel aan toe gaan en tot slot matig geprijsd zijn. Je komt tenslotte niet om van je kamer te genieten, maar om te eten en te slapen voordat je er weer op uit trekt.

Proper en stil

John had geen woord te veel gezegd. Het reeds 130 jaar oude hotel Tante Sien lag in een door groen omgeven dorp dat je binnen een paar stappen alweer achter je had gelaten. Op een zonnige dag liep ik het hotel binnen, werd vriendelijk voorgegaan naar mijn kamer en ontdekte dat die de afgelopen veertig jaar waarschijnlijk niet was verbouwd. Alsof ik terug was in mijn jeugd: dezelfde soort verwarming als in mijn ouderlijk huis, de blauw en bruin gebloemde tegels in de badkamer, de niet-zwevende wc met zwarte bril, het type vloerbedekking, de donkerbruine deuren. Tegelijkertijd stonden er moderne bedden met eigentijdse leeslampjes en idem tafeltje met stoeltjes. Dat alles overziend schoot mij één woord te binnen: proper. Het was hier eenvoudig en proper. En stil. Wat wil een mens nog meer? Eten.

Trendy ingericht restaurant

Het restaurant was niet lang geleden onderhanden genomen door een trendy interieurarchitect. Te herkennen aan de dieprode muur met verschillende klokken, de open haard – op gas – met leren banken eromheen, het behang van boeken, veel lampen en vazen en een houten vloer waarop je de klonten modder van mijn bergschoenen nauwelijks zag. Daar at ik ’s avonds. Heel oké. ’s Ochtends was er een run op de erg lekkere warme croissants en ook de verse eitjes en yoghurt met muesli gingen hard daar bij hotel Tante Sien. De aardige bediening bleef maar lopen. Toen was ik klaar om naar buiten te gaan. Op naar het fameuze Springendal. Ik liep de deur uit, keek om en liep in de velden.

Mooie wandelingen vanuit hotel Tante Sien

Ik heb vanuit de voordeur de prachtige Trage Tocht Vasse gelopen. Ook kan ik de leuke wandelgids Twentse kruistochten, langs kapelletjes en landkruisen aanraden, die is net uit.

Update: Corona is het 140 jaar oude hotel fataal geworden. Er is inmiddels een nieuwe uitbater. In 2024 gaat Tante Sien weer open. Wanneer precies en hoe, is nog niet bekend.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost