B&B Villa Boskamp bij Enschede: familiehuis vol originele details

We zijn het hek van B&B Villa Boskamp nog niet door of twee vrolijke Jack Russell terriërs komen over het grind op de auto af gerend. Omdat we niet zien waar ze zijn, stap ik uit en loods de auto het terrein op. De heer des huizes komt naar buiten. ‘Snel uitstappen,’ waarschuwt hij, ‘anders zitten ze zo in je auto’. Dat komt te laat voor mijn vriendin. Zodra ze de autodeur opendoet, springt een van de twee op schoot. Het ziet er hilarisch uit, de hond die met haar kop net boven het stuur uitsteekt alsof ze zo gaat wegrijden. Ze zou wel willen, want een auto is voor deze twee honden synoniem voor uitjes en daar zijn ze dol op. Dat zijn honden naar mijn hart.

Omgeven door groen

Inmiddels heeft ook de vrouw des huizes – Juliette Croockewit – zich bij ons gevoegd en gaat het gesprek in een mum van tijd over Villa Boskamp. Gebouwd door haar grootouders in 1930, ouderlijk huis van haar moeder en haar zelf en nu alweer tientallen jaren het domein van haar gezin. In haar jeugd was Villa Boskamp richting Enschede omgeven door weilanden en paarden, nu is de stad dichterbij gekomen, de doorgaande weg is in de buurt en er staan huizen in de omgeving. Maar nog steeds voelt het als buiten met rondom een enorme tuin met vijver, het geheel omzoomd door hoge bomen.

Vol originele details

Het statige huis is ongeschonden de jaren doorgekomen, de originele details zijn nog in tact.  Ze worden gecombineerd met smaakvolle spullen en de hand van de creatieve eigenaar. Dat zie je al meteen als Juliette ons een kleine rondleiding geeft door B&B Villa Boskamp. Achter de voordeur is een grote hal met marmeren vloer met ingelegde rand en eveneens marmeren lambrisering, een paar stoelen van Marcel Breuer, een opgezette buizerd met uitgeslagen vleugels boven de deur naar de eetkamer. Dan omhoog via een enorm trappenhuis met brede houten trap met balustrade, glas-in-loodramen en langs de muren mooie schilderijen van haar eigen hand – veel naakten – en prachtige plukboeketten en vazen. Niet geheel toevallig want Juliette is beeldend kunstenaar en werkte vroeger met bloemen. Zo komt een en ander hier samen.

Antiek met design

Ook boven is alles authentiek. Van de oud groene tegels langs de muren in de badkamer en rond het grote bad tot de ouderwetse wasbak op de grond met hoge kraan naast de wc. De kamer is prettig klassiek. Ik lag lekker in het mooie notenhouten bed, en ook altijd fijn: goede bedlampen en een grote hangkast. Eigenlijk is het bij B&B Villa Boskamp net alsof je logeert bij een oom en tante met een groot huis. Je hebt je kamer en naastgelegen badkamer grenzend aan de overloop voor jezelf. De wc is even verderop op de gang en daar zou je eventueel een van de niet meer thuiswonende kinderen tegen kunnen komen als die er toevallig zijn. Een bijzonder gastvrije familie is het waar je hele leuke gesprekken mee hebt als je wilt.

Prettige sfeer

Die avond lopen de eigenaren met ons naar de schuur om geschikte fietsen van het gezin te selecteren. Die mogen we lenen om in tien minuten naar Enschede te fietsen, zodat we bij het heerlijke Italiaanse restaurant ook kunnen drinken. Het is hun voorkomendheid en de sfeer die B&B Villa Boskamp zo’n prettige plek maakt. De volgende dag zitten we alleen in de eetkamer met fraai uitzicht over het terras de tuin in, achter ons de serre, terwijl de eigenaren zich in de keuken hebben teruggetrokken. Op tafel vers geperste jus, een halve grapefruit of sappige meloen, een eitje en verrukkelijk brood. En twee pruimenjams die Juliette zelf de vorige dag heeft gemaakt van eigen kwetsen en reine claudes. Dat is heel erg van vroeger en ook weer van nu. Precies zoals B&B Villa Boskamp is.

Fietsen, wandelen en horeca rond Enschede

De omgeving van Enschede is prachtig. Hier nog wat tips.
– Ik maakte de fietsroute Stiltegebieden in Twente over on-Nederlands glooiende heuvels. En ja, het was er heerlijk stil.
– Daarbij kwam ik ook door Losser waar je erg lekkere lokale gerechten eet bij restaurant de Oude Apotheek.
– Ik wandelde langs industrieel erfgoed met de wandeling Twekkelo Kristalbad en ontdekte de voor mij onbekende geschiedenis van het zout via kleine zouthuisjes en een originele zoutboortoren.
– Bij theehuis Sprakel in ’t Bos zit je zowel binnen als buiten goed voor bijvoorbeeld een high tea. De scones waren top.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost