Paddenstoel Gele trilzwam door Huib Koel

Hangt er nou goud in de boom?

Wie in de winter een wandeling maakt door het bos of park zou zomaar opeens iets geels in de boom kunnen zien. Het lijkt alsof er een klompje goud op de tak ligt. Zo groot als een kippenei. Als je dichterbij komt, ziet het er ‘hersenachtig’ uit. Geen goud, helaas. Het is ook niet hard, het is glibberig, geleiachtig. Heeft het een tijd niet geregend, dan is het taai en wat donkerder van kleur. Het is een paddenstoel. Dit?

Gele trilzwam is een parasiet

Ja, dit is de Gele trilzwam, een toepasselijke naam voor deze opvallende verschijning tussen de kleurloze bomen in de winter. Het is een parasitair levende zwam. Deze leeft niet van de boom waarop hij zit, maar van een andere zwam, een schorszwam. Die schorszwam leeft op zijn beurt van het dode hout van de eik. Zo profiteert in de natuur de een van de ander. Twee weken geleden zag ik een klompje op de grond liggen, door de storm uit de boom gewaaid. Rekende ik mezelf toch even rijk.

Leuk toch? Benieuwd naar nog meer natuurweetjes? Die vind je onder Dit is ook natuur.

En wist je dat je op Davides.nl ook heel veel tips vindt voor bijzondere adressen op het gebied van slapeneten & drinkenwinkelscultuur en natuur in Nederland? Van kleine B&B’s en lekkere restaurants tot onbekende musea en wandelingen en fietstochten in mooie natuurgebieden.

Handige informatie

Deel deze blogpost

Bekijk ook deze tips

Volg Davides

Voer je naam en e-mailadres in en je ontvangt automatisch een bericht in je mailbox als er weer wat nieuws te lezen is op de blog.

Wat zijn jouw favorieten?

Ken jij een bijzonder adres, een verborgen plek die volgens jou op deze blog thuishoort? Help mee de leukste adressen van Nederland in kaart te brengen.

Meest gelezen